Podsetimo, naš portal je objavio da je kasirkama iz Maksija ponuđen Aneks ugovora o radu kojim će im zarada biti obračunata sa prvim stepenom obrazovanja, odnosno samo sa osnovnom školom. Ove novine koje je u svoje poslovanje uvela belgijska firma Deleze, stupile su na snagu već od 1. januara, čime su radnice ostavljene na milost i nemilost tržištu.

„Rekli su nam da moramo da potpišemo, inače dobijamo momentalni otkaz“, kaže za Nova.rs kasirka iz jednog Maksija (ime i prezime poznato redakciji). Ona je zamolila da ne otkrivao  njen identitet, jer kako kaže, „u firmi se leti s posla i za mnogo manje prestupe“.

Iako se često ovakve odluke povezuju sa pravom poslodavaca da menja svoje poslovne odluke, očigledno je da postoji korelacija između Aneksa i povećanja cene minimalca u zemlji, čime je Deleze želeo da smanji troškove poslovanja, ali na štetu radnika.

Stručnjak i profesor FEFA Goran Radosavljević rekao je za Nova.rs da ovakvi aneksi mogu da imaju direktne veze povećanjem iznosa minimalca, što kraktoročno ima ekonomsku računicu, ali dugoročno ne rešava probleme i direktno utiče da radnici traže nove poslove.

„Suštinski, stepen kvalifikacija radnika nema neke veze sa visinom plate, barem u privatnom sektoru, jer u javnom postoje koeficijenti. Kompanija svojim unutrašnjim aktima može da odredi sistematizaciju radnih mesta. Možemo da pričamo da li je to moralno ili ne, ali ekonomski i zakonski oni to mogu da urade. Razlozi verovatno idu ka tome da bi se isplatila manja zarada nego što je to bilo prvobitno određeno po njihovom ugovoru. Zašto bi neko menjao nivo kvalifikacije ako nema ekonomski interes”, rekao je Radosavljević za Nova.rs.

On je istakao da postoji i opcija da ovakva odluka postoji zbog proširenje obuhvata poslova, ali naglašava da on to sada ne može da tvrdi.