Kod nas… afera prisluškivanja predsednika… Sam iznosi dokaze, sam ih objašnjava, a sam traži i krivce… tako za sada izgleda afera prisluškivanja predsednika Srbije. Dok Aleksandar Vučić dokaze o tome ko ga je prisluškivao već danima krije, jer ne želi da ruši državu, nadležne institucije pokušavaju da otkriju ko stoji iza prisluškivanja predsednika Srbije. A danas su dobile još jednu smernicu – pored domaćih struktura, umešan je i strani faktor, poručuje predsednik.

Iako su umešani, stranci nisu krivi, već oni domaći, poručuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Da je prisluškivan saznao je, kaže, od časnih policajaca koji su mu dostavili diskove sa razgovorima, među kojima su i oni porodični.

„Neki ljudi sa kojima obično razgovaram o fudbalu, bukvalno o tome ko kako šutira loptu, označeni su da imaju veze sa drogom, da bi mogli da budu prisluškivani, a zapravo su slušani moji razgovori sa njima. Kada slušate predsednika, ili kako bi neki rekli ‘upecate ga’, onda o tome morate da ga obavestite istog sekunda i da to sklonite iz arhive, a ne da nešto arhivirate godinu i po“, kaže Vučić.

Za poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića to je dokaz da u policiji postoji paralelna struktura, a da je ovo još jedan pokušaj državnog udara.

„Zašto je to neko u policiji radio, to je vrlo važno, mora da se ispita taj motiv. Meni je samo ovde još interesantno pošto, ako smo već to sve to saznali, pa čak i da je arhivirano. To znači da je neko u MUP-u to veoma dobro znao. To ne možete da radite bez rukovodećih struktura u MUP-u“, ističe Đukanović.

Tvrdi i da je sud naloge za prisluškivanje odobravao policiji, dok, kako kaže, nekim drugim službama nije i podseća da se na spisku za prisluškivanje našao i šef BIA Bratislav Gašić.

Sve ovo deluje kao sukob unutar Srpske napredne stranke, odnosno Nebojše Stefanovića i Andreja Vučića smatra glavni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm.

„Kad vidimo ovo prisluškivanje, prosto nam se čini, to je neki moj lični dojam, da se otvara nova afera, a to je afrea koja je za vreme Nebojše Stefanovića, on ili neko durgi u policiji radio protiv Vučića. Kako god okrenete, ispadne Nebojša Stefaović kriv. Ako je on to radio, ići će u političku penziju, a ako je neko drugi radio dok je on bio ministar, onda se postavlja pitanje njegove odgovornosti“, kaže Švarm.

Da će utvrditi ko je odgovoran za prisluškivanje predsednika, obećao je i novi ministar policije Aleksandar Vulin, koji je pokrenuo unutrašnju kontrolu u MUP-u.

A da se pokrene i oglasi povodom tvrdnji predsednika da je prisluškivan, javnost već danima čeka i Tužilaštvo, u čijoj nadležnosti je da sprovode istragu.