NaslovnaVestiBatinaši sa motkama bi mogli da dobiju do 5 godina zatvora

Batinaši sa motkama bi mogli da dobiju do 5 godina zatvora

Zahvaljujući snimcima građana, cela Srbija je bila svedok incidenata na subotnjim protestima, pre svega onih koji su se dešavali u Šapcu. Međutim, proteklih dana svedoci smo i selektivne pravde ali drugačijoj interpretaciji događaja koje su nam plasirali nosioci vlasti, pre svih predsednik i premijerka Srbije, ali i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Dok su učesnici mirnih demontracija nazivani fašistima, Dragan Milovanović Crni, čovek koji je u subotu zaustavio bager, ekspresno je uhapšen, a momci koji su tukli narod motkama nisu ni privedeni. Umesto da osudi nasilje, Aleksandar Vučić je čak pojedince branio navodeći da su imali “gumeni čekić”. Međutim, nije rekao kako on to zna.

Svedoci smo takođe i da se neposredno pred dolazak batinaša u Šapcu, policija ekspresno povukla. Vladimir Gajić, advokat i predsedednik Pravnog saveta Narodne stranke, tvrdi za Danas da se policija povukla jer je dobila takvu naredbu od Aleksandra Vulina. Ministra unutrašnjih poslova pitali smo juče da li je izdao takvu naredbu i zbog čega niko iz grupe naoražanih sa motkama i čekićima nije priveden, ali do zaključenja ovog broja odgovor nismo dobili.

Kako da budu privedeni kad su angažovani od vlasti, pita se Gajić.

– Režim ima svoje paramilicijske odrede. Ali zato više ne treba kukati nego im odgovoriti kao što je to uradio Crni ili onaj Šapčanin sa teglom na mostu. Narod ima pravo da se brani. Pogotovu od kriminalaca – ukazuje naš sagovornik. Upitan kolika bi im kazna bila zaprećena da su uhapšeni, Gajić napominje da ovde pravo ima drugorazrednu ulogu.

– Na to se treba navići. Zato ne bi komentarisao šta bi bilo da su batinaši hapšeni i za koje krivično delo bi mogli da ih terete. To se neće dogoditi – zaključuje Gajić.

Advokat Ivan Ninić ocenjuje za naš list da je situacija u kojoj batinaši sa šipkama, motkama i čekićima izlaze iz službenih „Škoda“ i obračunavaju se sa golorukim građanima, prilično alarmantna i nesvakidašnja, čak i za naše političke i društvene prilike.

– Da je pravni poredak jednak za sve, kao što nije, svi do jednog su morali da budu hapšeni i identifikovani. Potom bi javni tužilac doneo odluke i dao instrukcije policiji da li da podnese prekršajne ili krivične prijave. Tako bi i javnost u sudskom postupku saznala sve njihove biografske podatke, raniju osuđivanost, gde i šta rade, za koga rade i ko ih plaća da biju svoje sugrađane. Prema video zapisima koje smo mogli da vidimo na društvenim mrežama, tu svakako ima elemenata krivičnog dela Nasilničko ponašanje iz čl. 344. Krivičnog zakona – naglašava Ninić.

On pojašnjava da je nasilje vršeno od strane grupe lica, prema većem broju lica, čije spokojstvo je značajno bilo ugroženo, da je došlo do težeg remećenja javnog reda i mira, a bilo je i građana koji su zadobili telesne povrede.

– Za ovo delo je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina, pa zato nije jasno kako može policija da dobije komandu da se povuče i da ne reaguje? To bi zahtevalo ozbiljnu istragu od strane unutrašnje kontrole u MUP, ali i nadzor od strane Zaštitnika građana, a potom i krivične prijave protiv svih u lancu komande koji su takva naređenja izdali i na teretnu sprovodili. Jedina olakšavajuća okolnost i za policiju i za SNS je činjenica da tog dana niko nije izgubio život ili ostao trajni invalid, ali to ne može biti razlog za aboliciju odgovornih i zatašakvanje krivičnog dela – ističe Ninić.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
52PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site