Bil Gejts, suosnivač Majkrosofta, u intervjuu koji je nedavno dao za američki CNN izneo je „loše vesti“ za one koji se optimistično nadaju da će dolazak vakcine okončati pandemiju koronavirusa.

“Nažalost, narednih četiri do šest meseci biće najgori meseci pandemije”, rekao je Gejts i dodao da se predviđa da će samo u Americi borbu sa koronom izgubiti još najmanje 200.000 ljudi. Ipak, on je istakao i da bi veliki broj smrtnih slučajeva mogao da se izbegne ako budemo nosili maske.

Gejts je u ovom intervjuu rekao i da bi virus mogao da se ispostavi još fatalnijim nego što je sada, ali da ga je iznenadio pogubni uticaj koji pandemija ima ne samo na američku, već svetsku ekonomiju – mnogo veći nego što je sam Gejts prognozirao pre pet godina.

Fondacija Bila i Melinde Gejts obećala je još 250 miliona dolara za razvoj vakcine protiv koronavirusa koja bi bila jeftinija i dostupnija svima.

Gejtsova fondacija već je donirala 70 miliona dolara pomoći u novembru, a ovom novom donacijom za borbu protiv pandemije donirano je ukupno 1,75 milijardi dolara.

Ipak, Gejts je pandemiju obeležio i kao glavna meta različitih teorija zavera, od kojih je svakako najpopularnija bila ona da Gejts hoće da nas čipuje vakcinama.

Kao jedan od najbogatijih ljudi na svetu Gejts je dugo meta napada na internetu, ali su se poslednjih nedelja napadi na njega na društvenim mrežama pojačali s različitih strana, od antivakserskih grupa do pristalica raskrinkane teorije zavere koji povezuju novi koronavirus s 5G tehnologijom.

Gejts je na društvenim mrežama lažno prikazan kao tvorac Covid-19, profiter od vakcine za virus i deo podlog plana da se bolest iskoristi za nadziranje globalne populacije.