NaslovnaVestiBivši gradonačelnik pretio profesoru čupanjem grkljana, a PROFESOR OSUĐEN

Bivši gradonačelnik pretio profesoru čupanjem grkljana, a PROFESOR OSUĐEN

Vladimir Polovina, profesor matematike koji je pre tri godine u javnost dospeo kada mu je bivši gradonačelnik Subotice Bogdan Laban pretio da će mu „iščupati grkljan i staviti betonske cipele“, a njegovi telohranitelji ga pretukli u jednom hotelu, osuđen je na tri meseca zatvora i godinu dana uslovne kazne, zbog „ugrožavanja bezbednosti“.

Bogdan Laban FOTO: PrintscreenBogdan Laban FOTO: Printscreen

Polovina za Direktno.rs kaže da mu je prvo ponuđeno da se nagodi sa njima, da prizna da je proganjao Labana i da plati 20.000 dinara, što on nije prihvatio jer je lepljenje plakata politička borba, svako iznosi zamerke na nečiji rad, a da nikakvo proganjanje nije postojalo.

Podsetimo, tadašnji gradonačelnik Laban je osumnjičio Polovinu da je po Subotici lepio plakate „Bogdane, Bog je ljut“, našao se „prozvanim“, te je sa telohraniteljima otišao do hotela gde je Polovina sa porodicom bio gost na svadbi. Tuči je prethodio verbalni napad Labana, uz niz uvreda i pretnji poput „iščupaću ti grkljan“.

Nakon što je audio-snimak dospeo u javnost, Laban je negirao da je bilo tuče, već samo verbalnih uvreda, zbog čega se izvinio građanima. 

Doveli su svedoke na to suđenje, svedoci su svi funkcioneri Srpske napredne stranke

– Onda mi je tužilac eksplicitno rekao, ok, ako nisam tako „saradljiv“, da će videti za šta će na kraju da me optuži, a optužili su me za ugrožavanje bezbednosti, ne za ono za šta su mi nudili da se nagodim. Presudili su da sam kriv, mi smo se žalili na tu presudu, i oni su opet potvrdili tu presudu, da sam kriv, i osuđen sam na tri meseca zatvora i godinu dana uslovno. Doveli su svedoke na to suđenje, svedoci su svi funkcioneri Srpske napredne stranke i svi su direktori ili već neku funkciju imaju. Svi su isto rekli, da ću ja ubiti Labana i njegovu porodicu. Nijedan dokaz nije priložen za tako nešto, osim što je pet svedoka bilo i na osnovu toga je meni presuđeno – priča za Direktno.rs Polovina.

Vladimir Polovina FOTO: Privatna arhivaVladimir Polovina FOTO: Privatna arhiva

Kako kaže, njegov advokat Dušan Kliska, pisao je Zahtev za zaštitu zakonitosti, zato što sada ispada ko god da skupi nekoliko svedoka može da tuži nekoga za ugrožavanje bezbednosti.

– Pri tom je dokazano da ja nisam imao nikakav kontakt sa gospodinom Labanom, osim onoga kada je on meni pretio i kada sam dobio batine, a ja sam navodno njemu pretio. Po toj logici, nas četvoro se skupi i nađemo neku osobu, tužimo je, kažemo da je izgovorila to što je izgovorila i ta osoba će biti osuđena – priča Polovina, i dodaje da se Laban nagodio sa tužilaštvom, platio kaznu 100.000 dinara za brutalne pretnje koje mu je uputio.

DokumentDokument

Što se tiče onih koji su ga pretukli – telohranitelji bivšeg gradonačelnika Subotice, platili su kazne i prekršajno osuđeni.

– Namerno su to razdvojili na prekršajno da ne bi objedinjeno išlo na krivično i na suđenju meni, ti ljudi koji su me udarili dva puta izjavili su da me nikad nisu videli. Sudiji je predočeno da su platili kaznu, ima priznanica koja to dokazuje, međutim, postupak protiv njih nije pokrenut. Za očigledno laganje na sudu u mom postupku, gde za stvari za koje su oni osuđeni tvrde da se nije desilo, sud nije pokretao postupak za laganje – rekao nam je Polovina.

 

Zašto SNS štiti gradonačelnika Subotice Labana?

Advokat Vladimira Polovine, Dušan Kliska, za Direktno.rs kaže da se tužilaštvo ponelo do kraja kao jedan krajnje instrumentalizovani organ, jer konkretnog krivičnog dela ovde i nema.

– To delo ugrožavanje bezbednosti može da se izvrši samo neposredno između izvršioca i onoga koji je ugrožen. Laban je sam priznao na suđenju da nikada nije stupio lično u neposredni kontakt sa Polovinom, pre onoga incidenta u hotelu, kada ga je izvukao sa svadbe njegovog prijatelja i kada su ga tukli Labanovi telohranitelji. Do tada i u ovom periodu koji je obuhvaćen optužbom, Laban i Polovina nisu nikada bili ni u kakvom kontaktu, ni preko telefona, ni mejlom, ni SMS porukama i tužilaštvo je ignorisalo načelni stav Vrhovnog kasacionog suda, koji kaže da se o delo može izvršiti samo direktno, ne može preko posrednika – objašnjav advokat Kliska, i dodaje:

– Tu su se pojavili neki Labanovi funkcioneri, svedoci, koji su rekli da su oni čuli Polovinu da je pretio Labanu. Nijedan nije mogao to da dokumentuje, sve je završeno u nekom narativu, bez ikakve argumentacije. Sud je ispratio tužilaštvo, sad je odbijena žalba. Ja sam poslao zahtev za zaštitu zakonitosti vrhovnom kasacionom sudu, jer je to njihov načelni stav, koji kao takav moraju da poštuju svi niži postupajući sudovi u krivičnim stvarima. Sad je na njima, da vidimo da li se može nešto postići – poručio je Kliska.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести