NaslovnaVestiDržava zalegla za Rio Tinto: Vlada htela da cenzuriše istraživanja

Država zalegla za Rio Tinto: Vlada htela da cenzuriše istraživanja

Vlada Srbije je 10. decembra usvojila uredbu kojom se praktično cenzurišu sva naučna istraživanja koja se mogu dovesti u vezu sa bezbednošću i odbranom zemlje, a imaju veze sa strancima. Ovo nije prvi put da vlast pokušava da stavi šapu na nauku, ali je prvi put da se u sličnim uredbama spominju geološka istraživanja i rudarstvo, što automatski budi sumnju da je u pozadini svega iskopavanje litijuma i rudarenje Rio Tinta u dolini Jadra. Još sumnjivije je to što je uredba povučena samo tri dana nakon što je doneta, oba puta parafom predsednice Vlade Ane Brnabić.

Tačan naziv ovog dokumenta je “Uredba o oblastima naučnih i drugih istraživanja od značaja za odbranu zemlje i o načinu i postupku za izdavanje odobrenja za vršenje tih istraživanja zajedno sa stranim licima ili za potrebe stranih lica”. Uredbu je Vlada usvojila 10, a povukla 13. decembra.

Koji je razlog za ovako brzopoteznu igrariju Vlade Srbije, nije poznato, ali je jasno šta je bila prvobitna namera.

Uredbom je, praktično, propisano da svako naučno istraživanje u Srbiji koje može biti od značaja za odbranu zemlje, a finansiraju ga stranci ili se radi za njih, mora dobiti odobrenje Ministarstva odbrane. To bi u praksi bila klasična cenzura, a pritom je važno naglasiti da je vrlo mali broj ozbiljnih naučnih istraživanja u Srbiji koja nisu makar jednim delom finansirana iz inostranstva. Prosto zato jer Srbija za ozbiljne naučno-istraživačke poduhvate nema novca.

Miloševićev recept

Sličnu uredbu Vlada je pokušala da “proturi” i 2017. godine. Tada je povučena pod pritiskom javnosti.

Komentarišući novi pokušaj vlasti vanredni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i predsednik Upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Filip Ejdus kaže da ovako nešto ne postoji ni u jednoj demokratskoj državi i da govorimo o zarobljavanju celokupnog društva.

filip ejdus - medija centar
Foto: Medija centar Beograd

“Ova uredba predviđa da gotovo sva naučna istraživanja u vezi odbrane i bezbednosti, koja se sprovode u saradnji sa strancima ili za potrebe stranaca, moraju da imaju odobrenje Ministarstva odbrane. Dakle, Ministarstvo odbrane može da cenzuriše istraživanja iz gotovo svih naučnih disciplina. Matematike, geologije, rudarstva, arhitekture, građevine… To znači da mogu da kažu ovo istraživanje ne može da se radi ili može da se radi, ali podaci ne smeju da se iznose u javnost”, kaže Ejdus i dodaje:

“Tako nešto ne postoji ni u jednoj drugoj demokratskoj državi, da se na taj način pod kontrolu stavljaju naučna istraživanja. Mogu da kažem da je ovo korak dalje od zarobljavanja države idemo u zarobljavanje društva. Podseća na neke uredbe iz vremena SSSR, a vrlo je slična, možemo reći samo preformulisana uredba iz vremena Slobodana Miloševića, tačnije iz 1994. godine”.

Kršenje Ustava

Na ovaj način se krši Ustav, kaže Filip Ejdus.

“Jer naučno stvaralaštvo bi trebalo da bude slobodno, kao i pravo na mišljenje i govor. Umesto da se uđe u veću transparentnost, društvo se sve više zarobljava. Ovakvom uredbom se stavljaju pod kontrolu i istraživači javnog mnjenja, čak i doktorske i master studije, jer vi praktično ne biste mogli da sprovedete anketu sa pitanjem šta mislite o NATO, a ne biste mogli ni da izaberete za temu za master ili doktorski rad nešto što ima veze sa odbranom i bezbednošću, a građani recimo ne bi mogli da budu informisani o načinu na koji se troši novac u sektoru odbrane ili kako se upravlja javnim sektorom. To takođe znači i da bi mi koji se bavimo istraživačkim poslom u oblasti bezbednosti mogli da stavimo ključ u bravu”

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
52PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site