NaslovnaVestiEVROPA REKLA NE VUČIĆU! Poslanivi Eropskog parlamenta podneli preko 400 amandmana na...

EVROPA REKLA NE VUČIĆU! Poslanivi Eropskog parlamenta podneli preko 400 amandmana na izveštaj o Srbiji

Poslanici u Evropskom parlamentu podneli su skoro 400 amandmana na izveštaj o Srbiji, čiji je nacrt napisao Vladimir Bilčik.

Članovi poslaničkih grupa socijaldemokrata, liberala i zelenih predložili su niz izmena kojima se stanje demokratije i vladavine prava u Srbiji kritikuje oštrije nego u Bilčikovom nacrtu, dok poslanici mađarskog Fidesa i deo Evropske narodne partije, u kojoj je Srpska napredna stranka pridruženi član, predlažu pozitivnije ocene rada Vlade Srbije, prenosi portal European Western Balkans.

Vladimir Bilčik, izvestilac EP za Srbiju, predstavio je nacrt izveštaja u novembru. Amandmane, u koje je EWB imao uvid, poslanici su podneli u decembru, a Odbor za spoljne poslove parlamenta (AFET) glasaće o predlogu rezolucije 4. februara. Parlament bi trebalo da usvoji ovaj dokument u martu.

Ovo je prvi izveštaj o Srbiji od onog koji je Evropski parlament usvojio u oktobru 2018. godine, a nakon izbora za EP održanih u maju prošle godine. Ovim dokumentima Parlament zauzima stav o Srbiji i drugim državama kandidatima, koji utiče na politiku cele EU ka regionu.

Oštre kritike izbora, rada parlamenta i vladavine prava

Grupa poslanika iz redova liberalne grupe „Obnovimo Evropu“, treće po snazi u EP, predlažu da u izveštaj o Srbiji uđu i ocene posmatračke misije ODIHR o „bitnim nedostacima“ izbornog procesa 21. juna, uključujući pritiske na glasače, medijsku pristrasnost i funkcionersku kampanju.

Ova grupa poslanika, među kojima su Natali Luazo (članica partije predsednika Francuske Emanuela Makrona), Klemen Grošelj (Slovenija), Ilhan Kjučuk (Bugarska) i Petras Auštrevičius (Litvanija) predlažu i novi član, u kojem se kritikuju promene bitnih elemenata izbornog sistema (izbornog cenzusa) neposredno pre izbora.

Oni takođe predlažu dopunu člana u kojem se izražava žaljenje zbog odluke dela opozicije da bojkotuje izbore, koja glasi da se „u svetlu nalaza specijalne posmatračke misije OEBS/ODIHR i vlast treba smatrati odgovornim zbog toga što je isprovocirala ovu odluku“.

Oštriju kritiku izbornog procesa predložili su i poslanici iz redova Socijalista i demokrata (S&D), druge najveće grupe u Evropskom parlamentu. Oni takođe predlažu značajnu dopunu Bilčikovog nacrta, u delu koji se odnosi na Narodnu skupštinu, u kojoj naglašavaju da su neophodne dalje reforme kako bi se zaustavila „sistemska degradacija“ srpskog parlamenta.

U amandmanu, koji su podneli Tonino Picula (Hrvatska), Tanja Fajon (Slovenija), Andreas Šider (Austrija) i Demetris Papadakis (Kipar) dodaje se da “uvrede, zastrašivanje i blaćenje političkih protivnika, kojima se služe narodni poslanici u plenumu predstavljaju kršenje demokratske prakse i fundamentalnih demokratskih vrednosti, koje treba snažno osuditi i sankcionisati u skladu sa Poslovnikom“.

Ovo četvoro poslanika je takođe predložilo novi član izveštaja, u kojem se izražava zabrinutost zbog činjenice da se parlament nije sastao 44 dana nakon proglašenja vanrednog stanja u martu 2020, kao i da je počeo sa radom tek 109 dana nakon održanih izbora, iako je postojala jasna parlamentarna većina.

I liberali i poslanica zelenih Viola fon Kramon podneli su amandman kojim se posebno osuđuje serija napada na poslanicu Evropskog parlamenta Tanju Fajon od strane članova vladajuće partije, njihovih poslanika i ministara.

Predstavnici ove tri grupe podneli su amandmane, kojima se još oštrije kritikuje stanje u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i u kojima se traži od vlasti da istraže afere kod kojih postoji visok nivo interesovanja javnosti, uključujući slučajeve Savamale, Krušika, Jovanjice, policijskog nasilja na protestima u julu 2020. i pritiske na organizacije civilnog društva, pre svega istrage o navodnom pranju novca i finansiranja terorizma.

Liberali su istakli i zabrinutost trenutnim nereprezentativnim sastavom parlamenta u kontekstu usvajanja ustavnih amandmana o pravosuđu.

Vlast deklarativno za reforme, ali ih ne sprovodi u praksi

U još jednom amandmanu koji su podneli poslanici grupe “Obnovimo Evropu”, na prvu tačku Bilčikovog izveštaja, u kojoj se pohvaljuje činjenica da je članstvo u EU ostalo strateški cilj Srbije, predlaže se dopuna, koja glasi: “Parlament primećuje da izjave o namerama zvaničnika Srbije često ne prate (konkretne) radnje”. Vlast se poziva da posvećenost evropskim integracijama dokaže na delima, a ne samo na rečima.

Više grupa primetilo je da je mesto šefa pregovaračkog tima Vlade Srbije upražnjeno od septembra 2019. godine, a poslanici socijaldemokrata naveli su da je tempo usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom mnogo sporiji nego što je Vlada prvobitno postavila kao cilj, uključujući i period pre pandemije COVID-19.

I liberali i socijaldemokrate predložili su amandmane o širenju anti-EU retorike, koju sprovode mediji bliski vlastima i oni koji se finansiraju preko projekata iz državnog budžeta.

Poslanica Fon Kramon pozvala je Evropsku komisiju da prilagodi svoju metodologiju ocenjivanja napretka kandidata, kako bi se registrovalo i „ozbiljno nazadovanje“ određenih država.

Poslanici Fidesa pozitivno o vlasti, ostatak Evropske narodne partije podneo pohvalne, ali i kritičke amandmane

Poslanici vladajuće mađarske partije Fides Andor Deli, Kinga Gal i Andrea Bočkor podneli su više amandmana, u kojima se pohvaljuju rezultati vladajuće partije, uključujući posvećenost miru, stabilnosti i pomirenju u regionu i održavanje ravnoteže u reformama iz oblasti vladavine prava sa reformama iz drugih oblasti. Oni su pozvali na otvaranje svih tehnički spremnih pregovaračkih poglavlja.

Poslanici Fidesa takođe su podneli amandmane u kojima se pozitivno ocenjuju usvajanje akcionog plana za primenu Medijske strategije, proceduralna poboljšanja u radu parlamenta i priprema ustavnih amandmana. Predložili su brisanje dela člana, kojim se poziva na istragu nerešenog slučaja u Savamali.

Drugi poslanici Evropske narodne partije (EPP), najveće grupe u Evropskom parlamentu, takođe su podneli nekoliko amandmana u kojima se pohvaljuju potezi vlade, poput osnivanja radne grupe za primenu preporuka ODIHR.

Pored nekoliko pohvalnih amandmana, sam izvestilac za Srbiju Vladimir Bičik je predložio i dopune sopstvenog nacrta, u kojima se izražava zabrinutost zbog stanja u pravosuđu, medijima i borbi protiv korupcije. Bilčik je podneo amandmane kojima poziva vlasti u Srbiji da aktivnije i jasnije u javnosti demonstriraju svoju orijentisanost ka EU, a parlament se poziva da intenzivira rad na konstruktivnijoj radnoj atmosferi.

Poslanica EPP iz Slovačke Mirijam Leksman izrazila je zabrinutost zbog pritisaka na medije i napade na novinare za vreme julskih protesta, dok je poslanica hrvatskog HDZ Željana Zovko u svojim amandmanima primetila disproporcionalnu vidljivost trećih država, uprkos snažnim ekonomskim vezama Srbije i EU i pozvala Srbiju da zaštiti prava nacionalnih manjina.

Kako će proći glasanje?

Amandmane, koji su značajno oštriji prema stanju u Srbiji, će verovatno podržati pomenute tri grupe – socijaldemokrate, liberali i zeleni, kao i poslanici krajnje leve Ujedinjene evropske levice. Njima će u tom slučaju verovatno trebati podrška nekoliko nezavisnih poslanika, jer su grupe Evropske narodne partije, Evropskih konzervativaca i reformista i desničarski Identitet i demokratija do sada bili „popustljiviji“ prema SNS i situaciji u Srbiji. Međutim, iznenađenja su moguća.

Oštrina amandmana koje je podneo deo evropskih poslanika nadovezuje se na sve kritičniji stav, koji više poslaničkih grupa već godinu dana ima prema situaciji u Srbiji. Predstavnici Evropskog parlamenta posredovaće u drugoj rundi pregovora vlasti i opozicije, koja se očekuje na proleće.

Praksa nalaže da se broj amandmana koji je podnet na tekst rezolucije umanji dolaženjem do takozvanih kompromisnih amandmana. Sekretarijat Odbora za spoljne poslove i tim Vladimira Bilčika će od prispelih nešto manje od 400 amandama izdvojiti one za koje bi mogla postojati većina za izglasavanje i ubaciti ih u izvorni tekst.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести