NaslovnaVestiFirma koja je povezana sa Andrejem Vučićem izbrisana iz APR

Firma koja je povezana sa Andrejem Vučićem izbrisana iz APR

Firma za koju je deo opoziciji ranije tvrdio da je u vlasništvu brata predsednika Srbije Andreja Vučića, “Asomakum”, obirisana je iz Agencije za privredene registre (APR).

Prema podacima APR, “Asomakum” se nalazio u prinudnoj likvidaciji, dok se kao datum brisanja iz evidencije navodi 28. februar 2019. godine. U oktobru 2017. godine pokrenut je postupak prinudne likvdacije ove firme, u trajanju od 6 meseci, međutim, ista je ostala na snazi i narednih godina.

Na sajtu APR se navodi da je ova firma, koja je prema presudi Privrednog suda osnovana falsifikovanom ličnom kartom brata predsednika Srbije Andreja Vučića, u julu 2017. ostala bez vlasnika i direktora, koji su izbrisani iz evidencije.

Foto: Printscreen APR

O poslovanju brata predsednika Srbije Andreja Vučića javnost je prvi put saznala 2014. godine, kad se pojavila informacija da je “Asomakum” u njegovom vlasništvu. Istovoremeno, opozicija je tvrdila da pomenuta firma, pored toga što je u vlasništvu mlađeg Vučića, ne posluje u skladu sa zakonom.

Kako bi se odbranili od optužbi o povezanosti sa pomenutom firmom, iz vladajuće Srpske napredne stranke su isticali da je Andreju Vučiću ukraden identitet, odnosno da je zloupotrebljena njegova lična karta radi registracije “Asomakuma”.

Više od 21 mesec nije održano nijedno suđenje

Kako je ranije pisao BIRN, više od 21 meseca nije održano ročište u predmetu Asomakum, Poslednji put, pretres je odložen zbog nedolaska dvojice okrivljenih.

Milan Mašić i Safet Peković, dvojica okrivljenih u slučaju „Asomakum“, nisu se zbog zdravstvenih problema danas pojavili na ročištu u Višem sudu u Beogradu. Mašićev branilac je sutkinji Vesni Božović Milošević priložio lekarski nalaz, dok je Pekovićev advokat rekao da je o bolesti svog klijenta saznao iz usmene komunikacije, kao i da ne poseduje lekarski izveštaj o njegovoj bolesti, izveštavao je BIRN.

Optužnicom je prvobitno bilo obuhvaćeno 18 osoba. Oni su uhapšeni 2015. godine i to nakon što je o firmi Asomakum na skupštinskom zasedanju oktobra 2014. javno progovorio poslanik Zoran Živković, koji je kazao da je vlasnik te fantomske firme Andrej Vučić.

Aleksandar Vučić demantovao je tada te tvrdnje, a ubrzo nakon toga, čak četiri i po godine od osnivanja, Andrej Vučić je podneo tužbu protiv Asomakuma tražeći proglašenje ništavnosti osnivačkog akta pred Privrednim sudom u Beogradu.

Odluka o ništavosti osnivačkog akta Asomakuma potvrđena je odlukom Privrednog apelacionog suda februara 2016, u momentu kada je već vođena i istraga protiv pomenutih 18 osoba uhapšenih 2015. Istraga je trajala dve godine. Prvo pripremno ročište bilo je zakazano za decembar 2017, a odlagano je čak pet puta. Do danas više puta su odlagani i glavni pretresi, a poslednji je održan pre godinu i devet meseci.

Mlađi brat predsednika Srbije se u delu javnosti percipira kao siva eminencija vlasti i kao neko ko disciplinuje odbore SNS širom zemlje. Njegovo ime se spominje i u slučaju “Jovanjica”. Javnost je za ovu aferu saznala od narodnog poslanika Miroslava Aleksića, koji je otvoreno Koluviju povezao sa porodicom Vučić, tvrdeći da je vlasnik “Jovanjice” tokom privođenja pokazivao falsifikovanu značku MUP, kao i da je u pomoć zvao predsednikovog brata Andreja Vučića.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести