NaslovnaVestiFOTO Novi pešački: Ovo je samo neko naduvan mogao da smisli

FOTO Novi pešački: Ovo je samo neko naduvan mogao da smisli

Na raskrsnici beogradskih ulica Dečanske i Makedonske tokom ovog vikenda se uspostavlja novi režim saobraćaja koji će pešacima omogućiti da raskrsnicu pređu pravolinijski i dijagonalno. Ekipa Nova.rs danas je zatekla radnike koji prilagođavaju signalizaciju na semaforima, saobraćajne policajce koji sve nadgledaju i zbunjene građane koji se pribojavaju dodatnog saobraćajnog haosa, u inače haotičnom Beogradu.

“Kako da mi se čini kada idioti prave nešto. Ovo niko normalan ne bi napravio, naduvan ok”, nezadovoljan je Vuk.

Dosta Beograđana nije očekivalo da će zateći novu dijagonalnu raskrsnicu. Iznenađeni pogledi, neki se u prolazu začuđeno prekrste. Neki se samo grohotom nasmeju.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Beograđani imaju brojna pitanja. Bračni par Draško i Bojana Miletić ostali su zatečeni.

“Dijagonalna raskrsnica, kako to misle, kako će da regulišu semafore?”, pita se Draško.

“Za vozače će biti pakao”, pribojava se Bojana.

Peđa i Svetlana, takođe imaju bojazan. Pitaju se kako će sve izgledati u praksi?

“Dobra ideja, ali ne znam kako će da funkcioniše, pošto je ovde baš gužva” konstatuje  Peđa.

“Sad smo pešaci, ali kada budemo u kolima, videćemo kako će biti. Predviđam haos”, dodaje Svetlana.

Ipak, ima i onih koji očekuju da će nam nova saobraćajnica olakšati muke.

“Zanimljiv je eksperiment, iz drugih zemalja je preuzet i ja sam se pitala kada će neko da se seti da po dijagonali otvori raskrsnicu. Zbuniće ljude na početku, pogotovo starije ljude kojima će trebati da shvate da sada i po dijagonali mogu  da pređu ulicu, niko ih tome nije učio. Treba isprobati, videti da li je to dobro rešenje za ovo podnevlje, pa ići dalje”, kaže nam jedna starija Beograđanka Jaroslava Nedeljković.

“Vesićeva ekskluzivna pešačka faza”

Projekat nove raskrsnice kod Doma omladine nam je prošle nedelje predstavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Ekskluzivna pešačka faza omogućiće pešacima da prelaze zonu raskrsnice pravolinijski i dijagonalno dok su vozila zaustavljena na crvenom svetlosnom signalu. Uvođenjem ovog sistema Beograd će se svrstati, pored Tokija, Londona i Štokholma, u retke gradova sveta koji imaju takvu raskrsnicu”, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Gorav Vesić.

“30 sekundi za pešake”

U trenutku kada je Nova.rs bila na terenu semafori još nisu bili uključeni. zatekli smo i radnike iz firme Tele Group koji su upravo pripramili signalizaciju koja bi, kako su nam najavili, trebalo danas da bude uključena.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

“Prgram je tako urađen da će se saobraćaj zaustaviti, pešaci će imti 30 sekundi da pređu unakrsno, kao i u svetskim gradovima, onda će se pustiti saobraćaj, koji će trajati 90 sekindi. To bi trebalo da bude neka novina koja do sada nije rašena, videćemo kako će to izgledati”, objašnjava nam. Ivan Atlija iz firme Tele Group.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Dodaje i da dosta toga zavisi od toga kako će građani prihvatiti ovu novinu i koliko će trajati prilagođavanje.

Atlija napominje i da je rekonstrukcija raskrsnice kod Doma omladine samo deo sveobuhavatnog projekta koji obuhvata rekonstrukciju 260 beogradskih saobraćajnica.

Tu su i dva mlada saobraćajca koja vode računa o bezbednosti i upućuju ljude u fincionisanje nove raskrsnice.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

“Deluje kao da će da stvra veliku gužvu, ali nadamo se da neće”, kaže nam jedan od njih.

U svakom slučaju, srećno svima koji se u ponedeljak budu zatekli na toj rasksnici i vozačima i peđacima. Eksperiment može da počne…

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

5 KOMENTARA

  1. Pošto ovo nije izmislio Vesić nego pamtni ljudi to znači da ovo funkcioniše. U Tokiju ovo postoji preko 40 godina i odlično funkcioniše. Treba semafore dodati i preštelovati način rada.

  2. Sjajno rešenje,potpuno je iskljućeno ukrštanje vozila i pešaka.Ali ,potrebno je poštovati signalizaciju.Na toj raskrsnici največi problem su trolejbusi,spori su,idu u koloni i često i kada im je već upaljeno crveno svetlo nastavljaju da se kreću.Policija to toleriše zato što se sve to događa jako sporo i ima previše trolejbusa u koloni.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести