NaslovnaVesti"Gospođo Kisić, bolje da ste ćutali" - IRENA SSP

„Gospođo Kisić, bolje da ste ćutali“ – IRENA SSP

Gospođo Kisić,

Oglasili ste se povodom položaja napuštene dece u domovima od kojih oko 80% čine deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Bolje da niste.
Srbija je 2009. godine donela Zakon koji garantuje pravo na inkluzivno obrazovanje svakom detetu bez diskriminacije, a 2011.godine i Zakon o socijalnoj zaštiti koji ograničava maksimalan broj korisnika institucija i zabranjuje prijem u institucije dece mlađe od tri godine.
Preporuke Evropske unije su još 2009. godine bile da se ulaže u ljude i pokušaj njihovog samostalnog života, a ne u institucije.
Takođe su i ogromna sredstva iz fondova Evropske unije, počev od 2010. godine, ušle u Srbiju da bi se radilo u ovoj sferi.
Nije urađeno ništa, sem kozmetičkih promena.
Nemamo dovoljno ličnih pratilaca, pedagoških asistenata, personalnih asistenata, nemamo Zakon Roditelj Negovatelj koji bi roditeljima pružio finansijsku podršku, nemamo psihološku podršku porodicama koje se u 70% raspadnu u tim situacijama, nemamo lekove i adekvatnu terapiju za svu decu kojoj je neophodno, deca u Domovima žive u nehumanim uslovima, nemamo čak ni Registar dece sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom.
Ako ćemo svakog puta da pominjemo i bivšu vlast, za vreme bivše vlasti u Beogradu je ekipa Dragana Đilasa počela da radi na deinstitucionalizaciji i pokušaju samostalnog života ovih ljudi, van institucija uz podršku i pomoć.
I onda se pojavljujete, bez srama, da pokušate diskreditaciju organizacija koje su iznele istinu u javnost i koje godinama grade svoj kredibilitet i da kažete da je sve politički.
Evo, gospođo, ako je politički, ja vam politički garantujem:
1. Gonićemo po zakonu sve odgovorne zbog kojih su sredstva EU fondova završila u nečije dzepove, a ne u bolji život ove dece.
2. Sprovešćemo sve pomenuto, a neurađeno, dan nakon svrgnemo ovo zlo sa vlasti.
Fotografija: Privatna arhiva – Irena Živković
Irena Živković, predsednica resora za socijalnu politiku Stranke slobode i pravde

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести