NaslovnaVestiGrad Vranje ,,oprostio" Yumku 600 miliona dinara - U pogonu Yumko Blace...

Grad Vranje ,,oprostio“ Yumku 600 miliona dinara – U pogonu Yumko Blace radnici platu za oktobar primajuju tek krajem januara sledeće godine?!

Skupština Grada Vranja donela je odluku na svojoj 17. sednici u sredu 10. novembra da svoja nenaplaćena potraživanja prema «Jumku» konvertuje u kapital fabrike.

Svi odbornici gradskog parlamenta glasali su za ovu odluku, pa je Skupština Grada na delu ispoštovala preporuku Vlade Srbije da potraživanja koja nisu naplatila od «Jumka» u iznosu od 600 miliona dinara konvertuju u vlasništvo Grada nad delom kapitala ove tekstilne fabrike.

Grad je time oprostio dugovanja «Jumka» po raznim osnovama lokalnom javnom sektoru u iznosu od 600 miliona dinara, što će kao posledicu imati gubitke gradskog budžeta i javnih preduzeća.

UPPR za Jumko čeka ZAKLJUČAK Vlade Srbije

Primera radi, «Jumko» duguje «Vodovodu» na ime potrošene a neplaćene vode 250 miliona dinara, a «Komradu» 60 miliona.

Ilustracija FOTO FB

Jasno je da Grad Vranje neće imati nikakve koristi od koverzije svojih potraživanja u vlasništvo nad delom imovine fabrike, a na šteti su i javna preduzeća, najveći poverioci «Jumka».

Podsećamo, «Jumko» EPS-u duguje 622 miliona dinara, ali je to preduzeće deo republičkog, a ne lokalnog javnog sektora.

«Jumko» plaća samo tekuću potrošnju struje

Podsećamo, Grad Vranje je na sličan način postupio i na primeru «Simpa», oprostivši potraživanja u iznosu od jedne milijarde dinara.

Država Srbija i lokalne smaouprave štiteći na ovaj način velika preduzeća gubitaše stvaraju atmosferu opšteg nepoverenja u oblasti dužničko-poverilačkih odnosa, a time potkopavaju temelje  tržišnog  privređivanja kao jedinog zdravog sistema u postupku reindustrijalizacije zemlje.

S. Kostić

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести