NaslovnaVestiGrigorije: Tišina najglasniji odgovor na realnost koja nas okružuje

Grigorije: Tišina najglasniji odgovor na realnost koja nas okružuje

Istina oslobađa, ona pobeđuje svaku laž i smireno čeka svoje vreme, svoj trenutak. Zato je nekad potrebno odabrati ćutanje, i to ne kao beg i kukavičluk, već kao najglasniji i najsmisleniji odgovor na svako pitanje. Tišina nije odustajanje od reči, od slova, već bekstvo od površnog prazno(g)slovlja.

U posljednje vrijeme veoma me zaokuplja promišljanje o smislu i značaju tišine, tačnije o njenom sve očiglednijem odsustvu u našim životima. Tišinu, čini mi se (ma koliko to na prvi pogled izgledalo paradoksalno), ne bi trebalo suprotstavljati buci, jer čak i kada oponent ne postoji tišina ima svoju vrijednost, težinu i značaj. Potreba za njom ne dolazi uvijek i isključivo od prezasićenja bukom, jer tišina ne podrazumijeva (premda može) fizičku izolovanost od svih dešavanja i informacija.
Mjesto tihovanja nije „tamo“ ili „onamo“, ono je u nama samima.

Grigorije: Veći je strah od života nego od smrti

Кao i svako čovjekovo stanje, tišina ima svoje dimenzije, svoju dubinu i širinu, jer tišina nije isto što i praznina u pogledu riječi, značenja i smisla. Prije bi se moglo reći da je tišina stvar mjere riječi, od koje zavisi razumijevanje njenog i svekolikog smisla, koji je u konačnom neizreciv, ali do koga se bez riječi ne može doprijeti. Tišina nije odustajanje od riječi, od slova, već bjekstvo od površnog prazno(g)slovlja u neizrecivu dubinu Slova. Stoga lako možemo zapasti u stanja krajnosti, počev od periodičnog kratkog mirovanja bez govora i bez dubljeg promišljanja pa sve do stanja introvertnosti, pasivnosti i nemogućnosti pokretanja uslijed opravdane i nasušne potrebe za aktivnošću. Neophodna je velika hrabrost, osviještenost i volja da bismo se odvažili na takvo tihovanje, koje je put dinamičnog mirovanja, kojim hodeći u tišini istinski slovimo o svemu.

Vladika Grigorije FOTO: ATA ImagesVladika Grigorije FOTO: ATA Images

Odličan i pouzdan orijentir u našem traganju za tišinom može da nam bude, kao i u svemu drugom, Sveto Pismo. U Svetom Pismu se motiv tišine prepune smisla i značenja pojavljuje na nekoliko ključnih mesta. U prvoj knjizi Svetoga Pisma, u Кnjizi Postanja, pisac u pjesničkom duhu pripovijeda kako Bog riječju stvara svijet. Svet, taj ukras i ljepota bića (jer kosmos znači upravo ukras) tako nastaje sazvučjem prvostvorenog bezdana, tišine nad kojom se uzdiže Duh, i božanske Riječi.

Grigorije: Političar neću biti, ali ću uvek govoriti ono što mislim (VIDEO)

Da bi Riječ koja nosi život zazvučala, neophodna je, dakle, tišina. Кada je prorok Ilija, savremenim jezikom kazano, kao disident boravio na gori Božijoj Horivu, Gospod mu se nije javio u znaku jakoga vjetra, niti zemljotresa, niti ognja, nego u glasu ,,tihom i tankom“, pred kojim prorok zaklanja lice svoje plaštom (1 Car 19). Tihi glas ili tiha riječ jeste najbolji opis teofanija, javljanja Božijih, kroz vijekove potvrđena u mnogim primjerima Pisma. Tišina tako nije samo poimana kao stanje iščekivanja momenta javljanja Boga nego i kao molitva, meditacija, odavanja hvale i časti Bogu, kako prorok Zaharija kaže: ,,Neka ćuti svako tijelo pred Gospodom, jer usta iz svetoga stana svog“ (Zah 2,13). 

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести