NaslovnaVestiGrigorije usled liturgije saznao da mu je umrla majka

Grigorije usled liturgije saznao da mu je umrla majka

Episkop diseldorfski i cele Nemačke Grigorije Durić saznao je danas, dok je služio liturgiju povodom obeležavanja Badnjeg dana, da je njegova majka Savka preminula. Nakon ove vesti, vladika Grigorije je liturgiju priveo kraju emotivnom besedom o Majci Božijoj koju je posvetio svim majkama i svoj deci.

 

Vladika Grigorije FOTO: Milica VučkovićVladika Grigorije FOTO: Milica Vučković

Govoreći o značaju Badnjeg dana i ikone Hrista sa Bogorodicom, vladika Grigorije je istakao da bi se sve moglo svesti na sliku Majke Božje koja drži u naručju Sina Božjeg.

– Kad bi smo sve sveli na jednu rečenicu i na jednu misao i sliku, to bila slika kad Majka Božja drži u naručju Sina Božjeg. To jedinstvo koje se dogodilo u tom zagrljaju te žene i tog deteta, koje je u stvari Bog, a postao je radi nas čovek…. To je ono što spasava svet – istakao je vladika Grigorije u svojoj besedi.

Savka Durić, majka episkopa Grigorija, preminula je danas u 82 godini života. Iz porodice su saopštili da će se opelo održati Petropavlovom manastiru 9. januara u 14 časova.

– Zbog trenutne epidemiološke situacije porodica neće primati saučešće, stoga se mole svi ljudi dobre volje da ne prilaze članovima porodice i ne rukuju se sa njima. Takođe molimo sve one koji namjeravaju prisustvovati opijelu da se strogo pridržavaju preporučene distance i svih drugih propisanih epidemioloških mera – poručili su članovi porodice.

 

Majka vladike Grigorija FOTO: nasahercegovina.infoMajka vladike Grigorija FOTO: nasahercegovina.info

– To je ono što danas slavimo, braćo i sestre. Bez toga nema spasa. A šta se još skriva u tom zagrljaju? Skriva se neizreciva ljubav. Skriva se privrženost i iskren odnos. Otkriva se žrtvena ljubav. To je ono, braćo i sestre, što nam otkriva ta ikona i što nam otkriva taj praznik. Svaka majka koja nosi svoje dete, ili u utrobi, ili u naručju, ili srcu kad je daleko od nje, se uči ili liči na Majku Božju. Zato ovaj dan kad se svi sećamo Hrista, dobro je da se setimo Majke Božje i kakva je njena uloga u našem spasenju. Kakva je i koliko je važna propoved te čudesne slike gde žena drži Sina Boga u naručju – rekao je kroz suze vladika Grigorije.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести