NaslovnaVestiGRUPA EKONOMSKIH STRUČNJAKA RAZBILA VUČIĆA: Dokazali da je veliki prevarant, ON JE...

GRUPA EKONOMSKIH STRUČNJAKA RAZBILA VUČIĆA: Dokazali da je veliki prevarant, ON JE OVIM POTEZOM UNIŠTIO SRBIJU

Predsednik države, Aleksandar Vučić, ponovo nas je uveravao u ekonomsku sigurnost Srbije i u to da nas naši prazni novčanici lažu. Još jedna obmana i predizborna manipulacija upućena sa Javnog servisa. Prema Vučićevim rečima, može se očekivati da će “inflacija u Srbiji biti najniža, niža od Nemačke”.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, potrošačke cene u decembru 2021. povećane su za 7,9 odsto u poređenju sa decembrom prethodne godine.

S druge strane, kada se porede novembar 2020. i 2021. godine u Nemačkoj, cene robe i usluga poskupele su za 5,2 odsto procenta, saopštio je nemački Savezni zavod za statistiku. Da li je predsenička prognoza lepa želja i zanesenost ili još jedna populistička obmana?

Prema rečima ekonomiste Gorana Radosavljevića, inflacija u Srbiji je u prošloj godini bila jedna od najvećih u Evropi.

“Na osnovu preliminarnih podataka Eurostata, samo dve zemlje EU su u 2021. godini imale veću stopu inflacije od Srbije. Pri tome, inflacija u Nemačkoj je u 2021. godini bila 5,7 odsto i gotovo 40 odsto je manje od inflacije u Srbiji”, rekao je Radosavljević.

Sa njim se složio i njegov kolega, ekonomista Dušan Nikezić, koji smatra da je predsednik na javnom servisu izneo apsolutno netačnu informaciju.

“Srbija ima značajno veću inflaciju od evropskog proseka, a prema poslednjim podacima Eurostata samo dve zemlje u EU, Estonija i Litvanija, imaju veću inflaciju od Srbije”, objasnio je.

Kako objašnjava Radosavljević, rast cena u EU, pa i u Nemačkoj, gotovo u potpunosti je rezultat rasta cena energije, i to čak 26 odsto. Međutim, rast ostalih cena bio je ispod prosečnog nivoa – cene hrane porasle su za 3,2 odsto.

“Sa druge strane, u Srbiji je u 2021. godini hrana poskupela u proseku za 12,1 odsto, dok je rast cena energije bio niži od prosečnog rasta cena”, rekao je Radosavljević, objasnivši da je razlog za to porast cena samo u sektorima u kojima se one tržišno određuju, na primer cene naftnih derivata. S druge strane, cene koje su pod kontrolom države, kao što su cene električne i toplotne energije i prirodnog gasa, nisu porasle.

Radosavljevićev zaključak je da je posledica takve politike značajan porast cena koji će se dogoditi u toku ove godine, verovatno posle izbora, što će pogurati inflaciju.

“Da rezimiram, uprkos kontroli dela cena u Srbiji, građani Srbije su u 2021. godini bili značajnije pogođeni rastom cena, a pre svega rastom cena hrane, nego što je to slučaj sa građanima u zemljama EU”, rekao je Radosavljević za kraj.

Nikezić je podsetio da je Srbija među četiri najsiromašnije države u Evropi, te da “zvanični rast cena hrane i goriva od preko 20 odsto negativnije utiče na kvalitet života u Srbiji, pošto preko 50 odsto potrošačke korpe u Srbiji odlazi za hranu i energente”.

Iz ovog razloga je Fiskalni savet procenio da je inflacija za siromašne u Srbiji već sada dostigla 15 odsto.

“A pošto će se trend obezvređivanja prihoda nastaviti i u novoj 2022. godini, jasno je da će se dramatično povećati broj siromašnih, koji već sad čine preko polovine stanovništva u Srbiji”, zaključio je Nikezić.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
52PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site