20:50 Tramp: Podržite našu policiju

“Molim vas, pružite podršku našoj policiji na Kapitolu i snagama reda. Oni su istinski na strani naše zemlje. Ostanite mirni”, napisao je Tramp na Tviteru.

 

20:44 Trampova kongresmenka: Ljudi nose gas-maske

Predstavnica Republikanske partije u kongresu Kimberli Klasik istakla je da pripadnici Kongresa nose gas-maske:

“U toku je evakuacija”, napisala je ona.

 

 

20:41: Protestanti koji su ušli u zgradu Kapitola uzvikuju “Mi posedujemo ovo, mi posedujemo vas”, dok je razbijeno staklo na sve strane.

Pens je u međuvremenu evakuisan iz zgrade Kongresa, dok su kongresmeni zamoljeni da se zaključaju u kancelarije i sakriju ispod stolova i stolica.

Foto:Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Kako prenosi Vašington post, dve zgrade u okolini kongresa su evakuisane.

U američkom Kongresu u toku je potvrđivanje Džoa Bajdena za predsednika. To je poslednji čin uoči njegove inauguracije 20. januara

Hiljade pristalica američkog predsednika Donalda Trampa, koji je danas izjavio da nikada neće priznati poraz, okupile su se u Vašingtonu u znak protesta uoči sastanka Kongresa na kojemu se očekuje potvrda Bajdenove pobede.

Američki mediji javljaju o gužvi i neredima ispred Kapitola, a neki javljaju da su demonstranti probili više policijskih barikada.

Na društvenim mrežama objavljen je snimak sukoba pristalica Donalda Trampa i policije.

 

“Trampove pristalice sukobile su se sa policijom na stepenicama Kapitola dok Kongres unutra broji glasačke listiće”, prokomentarisao je američki novinar Filip Luis.

​”Trampove pristalice srušile su četiri sloja sigurnosne ograde i pokušavaju da uđu u zgradu Kapitola. Ovo je najluđa stvar koju sam video u životu. Hiljade demonstranata, policija ih ne može zaustaviti ”, napisao je reporter Elijah Schaffer komentarišući trenutnu situaciju u Vašingtonu.

 

Foks Njuz javlja da su dve kongresne zgrade evakuisane zbog dojava o bombama. Primećeno je nekoliko sumnjivih paketa.

​U tom području je mobilizovano 3750 policajaca i više od 300 pripadnika Nacionalne garde, naveli su zvaničnici.