„Rekli su nam da moramo da potpišemo, inače dobijamo momentalni otkaz“, kaže za Nova.rs kasirka iz jednog Maksija (ime i prezime poznato redakciji). Ona je zamolila da ne otkrivao  njen identitet, jer kako kaže, „u firmi se leti s posla i za mnogo manje prestupe“.

Objašnjava da su pre nekoliko dana, šefovi počeli da pozivaju kasirke u kancelariju i primoravaju ih da potpišu Aneks ugovora, u kome im se ne priznaje srednja škola.

„Na kvarno su nas uvodili dve po dve u kancelariju i gurnuli Aneks da potpišemo. Požurivali su nas, potpiši…potpiši.. bez dodatnog vremena da vidimo šta potpisujemo. Milion puta su nam do sada davali razna dokumenta, a da nismo ni znale šta potpisujemo. Ovo je stvarno sramota, srozali su nas da radimo sa osnovnom školom“, u besu priča naša sagovornica.

Ona napominje da su Aneks potpisale sve koleginice, jer je kako kaže „bilo moranje“. Sada je zabrinuta i zbog umanjenih primanja.

„Plata nam je i bez ove promene bila jedva preko minimalca. Sada sa ‘osnovnom školom‘ pitanje je kakvu ću penziju da dočekam. Nemam reči za ovakav bezobrazluk. Ne smemo ni da se pobunimo, jer se svaka pobuna kažnjava otkazom“, priča ova kasirka.

Dodaje i da to nije jedino poniženje koje doživljavaju od poslodavca i kaže da tokom osmočasovne smene moraju da ostave sve lične stvari „pod ključ“.

„Zabranjeno nam je da imamo telofone kod sebe. To je strašno, ne daj bože da se nešto desi deci ili kod kuće, nama ne mogu da jave. Na pauzi trčimo po telefone da proverimo da li je sve u redu i tako svakog dana. Kada pitamo šefove zbog čega je to tako, samo nam odbruse da je ‘takvo naređenje i da je to pravilo firme“, ogorčena je naša sagovornica.

Aneks ugovora koji je ponuđen kasirkama u Maksiju je nemoralan i ponižavajući, kaže za naš portal Jugoslav Ristić, dugogodišji sindikalac i predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca. On smatra da će ovim smanjenjem stručne spreme, biti umanjeni i prihodi u republički budžet od poreza i doprinosa koje uplaćuje poslodavac.

„Nije normalno da posao kasira radite sa osnovnom školom. Znači, mi smo sve degradirali, pa tako za trgovca više ne treba nikakva škola. To je skandalozno i mi kao društvo to ne smemo da dozvolimo. Oni su mogli da smanje plate i bez toga da kasirkama menjaju stručnu spremu, a ovako su demonstirali svoju bahatost i pokazali da mogu da rade šta hoće“, kaže Ristić.

On je uveren da iza ovog Aneksa stoji želja za dodatnim profitom kompanije.