NaslovnaVestiImunolog: Nema vakcine pre Nove godine, dozvola tek 29.decembra

Imunolog: Nema vakcine pre Nove godine, dozvola tek 29.decembra

„To sve može da zvuči vrlo surovo možda nekome ko bi što pre da krene u neki normalan život, ali postoje predostrožnosti u smislu ispitivanja bezbednosti od strane nezavisnog tela i onda se odlučuje na to da vakcinišete milione, odnosno milijarde ljudi“, rekla je Milošević u „Utisku nedelje“.

Napominjujući da ćemo verovatno u jednom trenutku imati sve tri vakcine, ona je istakla da ne veruje da će one stići pre Nove godine, kako su obećavali nadležni, zato što ni građani drugih zemalja u kojima se te vakcine proizvode, neće ih imati pre tog trenutka.

Prema njenim rečima, dobijanje vakcine u roku manjem od godinu dana nosi neku prirodnu skepsu.

„Zdravorazumski je da, ako znate da razvoj vakcine traje godinama, kako su to sada odjedanput proizvedene za godinu dana“, rekla je ona, ukazujući da postoji više faktora koji su ubrzali tu stvar – virus nije baš toliko nepoznat, nije se krenulo od nule, na tim platformama se nastavilo i one su iskorišćene za dobijanje vakcine.

Fantastičan napredak tokom ove godine koji je ostvaren je, kako kaže, da se postiglo to da formulacija same vakcine bude takva da pruži zaštitu, a da smanji uticaj na imunski sistem koji ona pravi. Smatra da neće biti doktora koji se ne raduje vakcini, ali da vakcina kada bude stigla neće stići u količinama da se da svima, prevashodno će se dati ljudima koji su najizloženiji, a to su zdravstveni radnici u crvenoj zoni.

Na pitanje da li bi ona primila vakcinu, rekla je potvrdno.

Da bi primio vakcinu potvrdio je i anesteziolog dr Rade Panić, ali uz uslov da ta vakcina dobije sve regularne dozvole kako bi se pustila u promet.

„Nikako da to bude kao što je bilo sa respiratorima i hlorokinom koji nisu imali potvrdu od Agencije za lekove“, ukazao je anesteziolog.

„Mi smo obavezni kao zdravstveni radnici da je primimo, niko nas ne pita, to smatram jednim od najvećih civilizacijskih dostignuća i moramo joj verovati, pa po cenu nekog rizika“, rekao je Panić.

Dodaje da je oko vakcina neko namerno napravio priču, ali je očigledno da je antivakcinalni pokret u celom svetu vrlo jak.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести