NaslovnaVestiJavnost ima pravo da zna šta radi punoletni sin predsednika države

Javnost ima pravo da zna šta radi punoletni sin predsednika države

List Danas je izveštavao o razlozima zabrane ulaska u Crnu Goru sinu predsednika Srbije Danilu Vučiću, a premijerka Ana Brnabić je, gostujući sinoć u Hit tvitu na televiziji Pink, pokazala naslovnu stranu našeg lista ocenivši da je u pitanju “najprljavija kampanja” i “napad na dete”.

– Ovo što se radi predsedniku Vučiću napadima na porodicu nema nikakve veze sa Danilom, ovo je direktan napad na predsednika Vučica, rekla je, između ostalog, Brnabić.

Danilu Vučiću je bio zabranjen ulazak u Crnu Goru od marta 2020. do prethodne nedelje, „zbog veze sa navijačkim grupama i ekstremno radikalnim nacionalističkim grupama i pojedincima kao i veze sa bezbednosno interesantnim licima i kriminalnim strukturama”, kako je Danasu rečeno iz više izvora iz Crne Gore.

To je vest koju je premijerka uspela da izokrene kao “napad na dete”, iako je reč o podacima koje su prvobitno saopštili zvaničnici Crne Gore. Takođe, Brnabić je u nekoliko navrata pomenula mantu o “Đilasovim i Šolakovim” medijima koji vrše “najprljaviju kampanju” napadajući decu.

Igor Božić, direktor programa N1, ocenjuje za Danas da bi se premijerkina reakcija mogla protumačiti kao “kako sprečiti štetu od neke informacije”.

– Za razliku od Danasa koji je tragom informacije da je sinu predsednika ukinuta zabrana ulaska u Crnu Goru pokušao da sazna razloge za takvu odluku, Ana Brnabić potpuno lažno iznosi kao fakat da je Đilas vlasnik Danasa, insinuirajući da je valjda on naručio tu vest. Apsurdna je ocena da je u pitanju najprljavija kampanja koju smo ikada videli, jer ako neko sprovodi prljavu kampanju to su oni koji već deceniju zagađuju srpsku javnost iz tabloida koje premijerka ne vidi – ističe Božić.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić podseća da novinari moraju biti jako obazrivi kada pišu o deci javnih ličnosti, jer su ona pod velikim pritiskom i većina teško nosi teret slave i moći svojih roditelja i većina želi da ostane u svom privatnom svetu. Ipak, dodaje, svedoci smo da tabloidni mediji ne prezaju da i decu poznatih političara, biznismena, glumaca i pevača razapinju na bazi trača, a i iz svojih osvetničkih i zlobnih poriva, “a to je osetio i mladi Vučić, pošto njegov otac ne kotroliše baš sve te takozvane medije koji lažu, izmišljaju, vređaju i blate”.

– I zaista Danilo Vučić nosi veliki teret samom činjenicim da mu je otac dosegao moć kakvog kneza ili bega, ali i on sam je, kao čovek koji je ušao u 24. godinu, odlučio da se javno angažuje u fudbalu i viđan je na mestima predviđenim za funkcionere, pa se može zaključiti kako se nešto pita u Radu i Crvenoj zvezdi. A kad ste u fudbalu, naročito našem, to podrazumeva druženje sa mnoštvom kontroverznih likova, a problem je i što je predsednikov sin štićena ličnost, pa se na javnim skupovima visokog rizika, kakve su fudbalske utakmice, mora uz njega pojaviti i buljuk obezbeđenja, što naravno izaziva pažnju javnosti i pravo je i obaveza novinara da o tome izveštavaju – naglašava Bodrožić.

Prema njegovim rečima, moguće rešenje je u tome da se Danilo Vučić povuče iz fudbalskog biznisa dok mu je otac na funkciji i ograniči na rad u vinariji, jer ga tamo mogu diskretno obezbeđivati samo dvojica policijaca ili vojnih lica u civilu.

– Tako će uštedeti državi ogroman novac, neće imati stalne kontakte sa sumnjivim licima i neće biti predmet interesovanja ozbiljnih novinara. Ovako, kad već hoće da bude na javnoj sceni sve sa ogromnim državnim obezbeđenjem, i kad se, namerno ili nenamerno, svejedno je, okružuje ljudima iz kriminalnog miljea, onda mora da shvati i prihvati da javnost ima pravo da zna šta radi, s kim se druži i posluje punoletni sin predsednika države. To bi trebalo da shvati i Ana Brnabić, a ne da lažno optužuje i bezobzirno targetira nezavisne medije poput Danasa, uz to brutalno zloupotrebljavajući premijersku funkciju i nacionalnu televizijsku frekvenciju – zaključuje Bodrožić.

Gostovanje u Hit tvitu i mahanje naslovnicom Danasa, advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, ocenjuje kao još jedan u nizu istupa premijerke koji je potpuno neprimeren njenoj ustavnoj poziciji i koji  predstavlja atak na slobodu medija. Prema njegovim rečima, takvim postupcima ona samo potvrđuje sve lošije ocene koje Srbija u vezi s pritiskom vlasti na medije dobija od strane raznih relevantnih međunarodnih faktora.

– Apsurdno je kvalifikovati objavljivanje tačnih informacija o sinu šefa države kao nekakvu “prljavu kampanju”. Informacije o zabrani ulaska u susednu zemlju, članu porodice šefa države i ukidanju zabrane, poput ovih koje ste objavili, svuda, bez izuzetka, bi bile legitiman predmet interesovanja javnosti. Isto važi i za informacije o kontaktima s ljudima iz kriminalnog miljea i ne znam gde u svetu ih mediji ne bi objavili. Na takve informacije vlast je dužna da reaguje nekakvim objašnjenjem ako ga ima a svakako ne besmislenim optužbama i imputacijama – ocenjuje Šabić.

On dodaje da je posebno neozbiljno da premijerka kontinuirano insistira na  “napadu na dete”.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести