NaslovnaVestiKakva bruka Tome Mone! OVO JE NAJVEĆA MUKA DO SADA, OVO MORATE...

Kakva bruka Tome Mone! OVO JE NAJVEĆA MUKA DO SADA, OVO MORATE VIDETI

Vijetnamski državljani koji rade na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu spavaju u neuslovnim prostorijama, ali je činjenica da su oni jako dobro plaćeni, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Video pogledajte OVDE.

– Njihova prosečna plata je 900 evra i ako oni nju koriste tako da uštede i da najveći deo novca vrate svojim porodicama, mi kao država teško možemo da se izborimo sa tim problemom. Ja se pitam zašto ti ljudi ne iskoriste taj novac da obezbede sebi dostojanstveniji život ovde – rekao je Momirović gostujući na RTV Vojvodina.

On je istakao da svi strani investitori moraju da posluju u skladu sa zakonima Srbije i da je on, kao član Vlade, zainteresovan za problem radnika iz Vijetnama, jer se radi o važnoj investiticiji za Srbiju, koja se prostire na više od 95 hektara i gde radi veliki broj radnika.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše činjenicu da je juče skoro došlo do sukoba ispred baraka u kojima žive vijetnamski radnici, kada su aktivisti nevladinih i humanitarnih organizacija uspeli, uz pomoć revoltiranih vijetnamskih radnika, da savladaju angažovano privatno obezbeđenje i izvuku radnika „uzbunjivača“ iz okruženih baraka, kome navodno poslodavci iz Linglonga nisu hteli da vrate pasoš, Momirović je rekao da je tom radniku vraćen pasoš nakon što je dao otkaz u Linglongu.

-Gradilište Linglonga je najkontrolisanije u Srbiji. Inspekcije su izlazile na trene i nisu našle nepravilnosti. Ostaje otvoren slučaj smeštaja jer oni spavaju u neuslovnim prostorijama, ali ti radnici su jako dobro plaćeni. Veliki broj građana Srbije sa mnogo manjim platama ima dostojanstvenije uslove za život – kazao je ministar.

Dodao je da državni organi ne guraju stvari oko Linglonga pod tepih, da inspekcije kontrolišu sve procese rada, ali da „naše mogućnosti nisu tako velike“, jer, kako je rekao, „nismo mi drugovi, pa da im nešto govorimo“.

– Кako se meni čini, oni posluju u skladu sa zakonima Srbije. Ovi problemi što su se javili nisu objektivne prirode. Moj utisak je da postoji animozitet prema kineskim investicijama u regionu i da forsiranje priče o ugroženosti prava vijetnamskih radnika ima političku notu – rekao je Momirović.

 

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести