Dačić: Ne može neko iz EU da kaže "može Đilas, a ne može Šešelj" 1Foto: Fonet/ Marija Đoković

Ne može neko iz Evropske unije da kaže – može Đilas, a ne mogu Čeda Jovanović ili Šešelj, a neke stranke, poput Demokratske stranke Srbije i neće da učestvuju gde su strani predstavnici u dijalogu, rekao je Dačić u emisiji „Srpski svijet“ na televiziji IN4S.

Treba videti i ko su predstavnici Evropskog parlamenta, rekao je Dačić, podsećajući da su Eduarda Kukana i Flekenštajna, zamenili Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, koje već imaju funkcije povezane sa Srbijom.

Na Tanju Fajon je bilo primedbi zato što su imali situaciju da je „postala subjektivna“, a tako se ne može biti posrednik ili pomagač u dijalogu, rekao je Dačić.

Upitan da li je tema prisluškivanja predsednika Republike tema za parlament i da li zna da li neko njega prisluškuje, Dačić je rekao da je reč o zloupotrebi ovlašćenja kada je reč o predsedniku, dok za sebe navodi da ne zna da li ga neko sluša. I legalno i nelegalno prisluškivanje može biti problem ako se koristi za zloupotrebu, ocenio je on i istakao da je najgore od svega što „sistem nije upozorio predsednika da ga neko sluša“.

Parlament je spreman da učestvuje, ali nema potrebe da to razmatra dok se ne završi istraga. To je najveća prepreka za stvaranje poverenja unutar bezbednosnog sistema, napomenuo je Dačić.