NaslovnaVestiKolege se i dalje povlače sa festivala zbog Lečića - predlog: bez...

Kolege se i dalje povlače sa festivala zbog Lečića – predlog: bez žirija

Nakon ekipe predstave „64“ Ateljea 212, i Kokan Mladenović, reditelj predstave „Šindlerov lift“ i pisac Darko Cvijetić povukli su se sa 38. susreta pozorišta/kazališta u Brčkom zbog toga što je u žiriju glumac Branislav Lečić. Potom je reditelj Dino Mustafić, čiji je komad „To nikad nigdje nije bilo“ u izvođenju Narodnog pozorišta Sarajevo sinoć izveden na 38. Susretu pozorišta/kazališta u Brčkom, uputio pismo Direkciji ovog festivala u kojem predlaže da ove godine predstave ne budu ocenjivane.

Kokan Mladenović i pisac Darko Cvijetić povukli su se sinoć sa 38. susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, a oraganizatorima ove manifestacije i Kamernom teatru 55 iz Sarajeva koji izvodi taj komad, uputili su saopštenje u kojem su objasnili svoje razloge.

„Radovali smo se što će predstava „Šindlerov lift“, koju smo kreirali zajedno sa sjajnim ansamblom Kamernog teatra 55 iz Sarajeva učestvovati na Vašem festivalu, a onda smo saznali da je član žirija 38. susreta pozorišta u Brčkom glumac Branislav Lečić. Jedan od osnovnih motiva za naš rad na predstavi bila je potreba da se nikada i nigde ne relativizuju zločini, da žrtve imaju prava da dobiju glas koji će govoriti u njihovo ime, da imaju prava da prestanu da budu povređivane, bile one žive ili mrtve. Jedan od najpotresnijih delova romana je upravo onaj koji govori o susretima dželata i žrtava, silovatelja i silovanih u jednoj sredini koja nema snage da prihvati istinu i da spozna svoj žalosni udeo u katastrofi koja je zadesila druge i drugačije“, naveli su autori predstave.

„Branislav Lečić nije osuđen po optužbama za silovanje naše koleginice Danijele Štajnfeld, ali je sve u vezi tog slučaja stavilo, u najmanju ruku, ogromnu moralnu hipoteku nad njegov lični i umetnički integritet. Smatramo da bismo učestvovanjem na festivalu u čijem žiriju sedi osoba ovakvog moralnog profila postali saučesnici u pretvaranju nedopustivog u dopustivo, nemoralnog u moralno i da bismo se narugali traumiranim likovima iz sopstvene predstave“.

Zbog toga, dodali su Mladenović i Cvijetić, povlače se iz učešća na festivalu i iz razmatranja za nagrade. „O tome ćemo obavestiti upravu i ansambl Kamernog teatra 55 i medije. Žalimo što će Vaš uvaženi festival proteći bez nas i radovaćemo se da budemo njegov deo narednih godina, kada ćemo moći da nastupimo bez ikakvih sramotnih hipoteka“, zaključili su.

Na Susretima pozorišta u Brčkom, ekipa predstave „64“, autorke Tene Štivičić, uputila je proglas u kom je navela da su predstavu, koju je režirala Alisa Stojanović, odigrali iz poštovanja prema publici, ali da ne žele da njihov rad ocenjuje član žirija, Branislav Lečić. Kako su naveli, razlog tome su Lečićevi medijski nastupi tokom kojih se „iživljavao nad njihovom koleginicom Danijelom Štajnfeld“.

Oni su tada naveli da su sat vremena pred početak predstave saznali da je Lečić jedan od članova žirija, ali da su je odigrali iz poštovanja prema publici.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести