Foto:Newsmax Adria

„Apsolutna vlast vodi u apsolutnu usamljenost i nerazumevanje glasova koji dolaze spolja“, ocenio je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić, gostujući u emisiji „Pregled dana“ NewsmaxAdria. On je tako prokomentarisao dešavanja u Crnoj Gori i tamošnju promenu vlasti. Upitan koliko je Srbija daleko od toga, Kostić je rekao da se boji da bi sličan scenario mogao da se odigra i ovde. Ipak, smatra on, „neće biti istih neprijatelja“.

Jedna od neizbežnih tema u razgovoru Kostića sa Jelenom Obućinom bila je i korona – način na koji je Srbija odgovorila na pandemiju.

“Mislim da je medicinski deo Kriznog štaba pomalo i žrtvovan, dok je politički ostvarivao ono što smatra da treba”, izjavio je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić,

“Onoga trenutka kada su se pojavile nekonzistentne izjave, koje su, zbunjivale čak i nas koji ponešto znamo o svemu tome, počela je da se budi skepsu da je politika odnela prevagu. Strašno kasno smo shatili da postoji politički deo Kriznog štaba”, ocenio je Kostić koji je i sam medicinski stručnjak.

Na konstatciju Jelene Obućine, da se Krizni štab ni ne buni zbog odnos aprema njemu, Kostić je rekao da se slaže i da postiji ta “mala srspka reč – neću”.

“Ja bih je upotrebio kada bih pomislio da me neko pravi smešnim i da sam izigran, ali nisam bio unutra i neću da se bavim suđenjem”, kaže Kostić.

Upitan da prokomentariše sumnje u cifre o broju preminulih, Kostić ističe da ne želi da veruje u to.

“Sa mrtvima se ne igra tablić”, poručuje Kostić.

Kostić se osvrnuo i na odnos i ulogu koju u pandemiji imaju Krizni štab u udruženje Ujedninjeni protiv kovida.

“U jednom normalnom društvu Ujendinjeni protiv kovida i Krizni štab ne smeju da budi protivnici, oni moraju da budu na istom poslu čak i kada se radikalno ne slažu”, konstatuje prvi čovek Srpske akademije nauka i umetnosti.

Govoreći o pandemiji, Kostić je konstatovao da je to civilizacijska vrsta krize. Ocenjuje da je u Srbiji narod bio bolji i od pozicije i od opozicije.

“Narod je bio dosciplinovan, kada mu je to nedvosmisleno rečeno, a malo se kolebao kada je bilo nekonzitentnih izjava. Taj narod nije bio ni u čemu gori od naroda u Nemačkoj, koji hvalimo zbog discipline, a koji se tukao sa policijom zbog određenih zabrana. Narod je pokazao disciplinu koja nije bila konfekcijska, meni neočekivana”, kazao je Kostić.

“Niko ko je hteo da, na neki način, kroti narod kroz ovu krizu nije bio na visini tog naroda. Verujem da ćemo preživeti i vratiti se tamo gde smo bili”, ocenjuje Kostić.

On se dotakao i dešavanja u Crnoj Gori i tamošnje promene Vlasti.

“Apsolutna vlast vodi u apsolutnu usamljenost i nerazumevanje glasova koji dolaze spolja”, konstatuje Kostić.

U “Pregledu dana”, bilo je reči i o Kosovu, dešavanjima u Skupštini Srbije, stanju naše demokratije, evropskoj perspektivi Srbije…