NaslovnaVestiKRALJEVO Izlečile su mnoge, a da li za njih ima leka???

KRALJEVO Izlečile su mnoge, a da li za njih ima leka???

Bliži se 12. maj, datum kada će konačno biti rešeno pitanje dva banjska lečilišta u okolini Kraljeva, Mataruške i Bogutovačke banje. Nekada biseri banjskog turizma danas su slika i prilika “ zlatnog „naprednjačkog doba u kome stanovnici Srbije žive.

Fotografija: Privatna arhiva

Tri hotela, tri vile, tri restorana, dva depandansa, objekti starih i novih kupatila sva pokretna i nepokretna imovina, uključujući i vredne umetničke slike u Hotelu “ Termal“, kao i pravo na korišćenje zemljišta biće predmet javnog nadmetanja zainteresovanih kupaca u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, tačno u podne 12. maja. Procenjena vrednost Privrednog društva “ Mataruška i Bogutovačka banja“ koje se prodaje iz stečaja je oko 1, 8 mil.evra.

Fotografija: Privatna arhiva

Pre uvodjenja stečaja 2016. godine ove banje su godinama poslovale sa gubitcima a u neprestanoj blokadi bile su od početka 2013. godine.
Napredna vlast u Kraljevu je uvođenje Mataruške banje u stečaj pravdala time da će prodaja biti lakša iz stečajnog postupka. Prema početnoj ceni 2016. , kapital lečilišta nudjen je za 135 mil.dinara uz obavezu ulaganja budućeg vlasnika od oko 2 mil.evra. Ovaj pokušaj da se Mataruška i Bogutovačka banja privatizuju bio je neuspešan.
Mataruška i Bogutovačka banja nekada biseri banjskog turzma u kojima su mnogi našli lek u neka srećnija vremena danas su gotovo puste i zapuštene, banjski parkovi su zarasli u korov, staze zakrčene granjem i otpadom, kontejneri su puni, hoteli i vile su prazni i urušeni. Na svakom koraku su vidljivi znaci propadanja i Mataruška banja deluje sablasno posebno u večernjim satima kada je rasveta ugašena. Tužna je slika nekadašnje banjske lepotice i čuvenog lečilišta.
Jasno je da su Mataruška i Bogutovačka banja platile visoku cenu zbog nesposobnosti napredne gradske vlasti u Kraljevu.

Fotografija: Privatna arhiva

Da bi banjama bio vraćen pređašnji sjaj jasno je da će biti neophodna velika ulaganja.
Zašto je napredna vlast dozvolila da Mataruska i Bogutovačka banja dožive ovaj stepen propadanja je enigma? Ili se nije znalo, ili se nije htelo!
Ono što je jasno je da se godinama ništa ozbiljnije nije preduzimalo za očuvanje ovih banja iako je gradonačelnik u više navrata obećavao da će privatizacija ovih banja biti prioritet, poslednji put u decembru 2020.godine.

Fotografija: Privatna arhiva

Privatizacija je najavljena za 12. maj, meštani ovih banja sa zebnjom čekaju rezultat, o potencijalnim kupcima već neko vreme se šapuće po kuloarima.
Mi, iz Stranke slobode i pravde ne sumnjamo da će sve biti “ pošteno“ , napredno i “ transparentno“.
Mataruška i Bogutovačka banja su izlečile mnoge a da li za njih ima leka videćemo!

Milica Aleksić
Predsednica GO SSP Kraljevo

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести