NaslovnaVestiKrivica gradske vlasti za prodaju Apotekarske ustanove Prokuplje - Pobednici u trci...

Krivica gradske vlasti za prodaju Apotekarske ustanove Prokuplje – Pobednici u trci unazad

ПОБЕДНИЦИ У ТРЦИ УНАЗАД

Средином прошле године приликом потписивања уговора о концесији између Града Новог Сада и апотеке БЕНУ заменица председника Комисије за јавно-приватно партнерство Републике Србије Андријана Јовановић изјавила је, између осталог: „Надам се да ће и друге локалне самоуправе кренути стопама Новог Сада и да ћемо видети још много лепих примера концесија и јавно-приватног партнерства“
Управа Апотеке Прокупље и челници Града Прокупља су овакав надхнут говор доживели као снажан подстрек да брже, јаче, боље, крену задатим стопама и пруже леп пример у виду концесије над апотекарском установом. Поставља се само питање коме ће бити лепо?
Грађанима? – Обзиром да је апотека у државној својини имала обавезу да поштује План мреже здравствених установа што је подразумевало постојање апотека у руралним срединама, а да нови власник неће имати ту обавезу, велика вероватноћа је да ће становници Житног потока, Пејковца као и места у којима се вршила теренска достава лекова остати без снабдевања тако да ће морати по лекове да одлазе у град где ће због економске оправданости једино постојати апотеке. Такође, формирањем пар већих приватних ланаца апотека широм Србије, уз изостанак државних апотека које су биле корективни фактор, реално је очекивати раст цена лекова јер држава више неће поседовати никакав механизам контроле у том сегменту (ово се може видети на примеру цене Галеникиних лекова пре и након њене приватизације). Изостанак контроле биће видљив и у ванредним стањима попут овог узрокованог Ковидом-19, где приватник неће бити у обавези да дежура што се већ показало на примеру приватних ординација, болница, поликлиника.

Радницима? – Ако је судећи по добијењим обећањима неће бити великих одступања од досадашње ситуације и по питању броја запослених и по питању зарада. Велики проблем је што су то само обећања, а имајући у виду колико је власт доследна у испуњавању обећања бојазан радника је више него оправдана.

Градским властима? – Узимајући у обзир са колико елана и којом брзином су успели да остваре зацртано одговор се сам намеће. Остаје нам нада да ће убрзани поступак којим су Апотеку Прокупље довели у ову ситуацију једног дана бити на дневном реду непристрасних истражних органа и да ће проценити колико је случаj „леп“.

Fotografija:Google

Систематско уништавање државних апотека је, парадоксално, државни пројекат урађен у сврху продаје истих. Оно што је симптометачно у случају ЗУ Апотека Прокупље је брзина којом је процес одрађен у односу на остале. По свој логици Апотека Прокупље је последња која је требало да пропадне из следећих разлога:
– дуги низ година је била међу водећим апотекарским установама у Србији, за очекивати је било да установе које су лошије пословале пропадну пре ње, а сведоци смо да многе од њих несметано раде (Зајечар, Ниш, Пирот, Београд…)
– међу апотекама које су доживеле банкрот код великог броја разлог је била веома јака конкуренција која им је угрозила пословање (апотеке Јанковић у Новом Саду, апотеке Живковић у Неготину…). Апотека Прокупље такав проблем није никада имала, њен удео у промету лекова у Топличком округу никада није падао испод 60% што је изузетно велики проценат. Управа апотеке је у више наврата истицала да је Апотека Прокупље „лидер у региону“.
– у односу на друге установе структуру запошљених у Апотеци Прокупље углавном чине фармацеутски техничари за разлику од осталих апотекарских установа у којима је знатно већи број дипломираних фармацеута, што Апотеку Прокупље ставља у повољнији положај у смислу издвајања новчаних средстава за зараде запослених.

 

Као што сваки добар подухват има своје хероје, тако и свака штета има своје кривце. У овом случају по речима локалне власти кривца нема. Правдају се да нису криви јер је власт водила такву политику према апотекама, међутим и сами су део те исте власти. Делује мало нелогично, али, будимо реални логика им никад није била јача страна. У сваком, па и овом надреалном „рату“ власти са самом собом, прва жртва је истина, а истина је да је извршна власт била налогодавац злочина над државним апотекама а локалне власти извршиоци. За то што су локалне власти у Прокупљу заједно са управом Апотеке били најревноснији у извршавању налога, и за начин на који је циљ остварен, искрено се надамо да ће једног дана бити „награђени“ али не на начин како су до сада награђивани.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести