NaslovnaVestiKURŠUMLIJA Opraštaju 171 milion duga firmi bliskoj SNS?!

KURŠUMLIJA Opraštaju 171 milion duga firmi bliskoj SNS?!

Odluka Skupštine opštine Kuršumlija da konvertuju dug „Simpo šik“ iz Kuršumlije, ćerke firme vranjskog „Simpa“, koji iznosi 171 milion dinara izazvala je oštru polemiku na lokalnoj sednici, a nekoliko odbornika smatra da je to čista pljačka lokalnog budžeta.

U lokalnoj vlasti, koju u većini čini SNS, kažu da je to bila preporuka Vlade Srbije, koja je septembra ove godine donela odluku da se konvertuju dugovi preduzeća. Jedini je problem što „Simpo šik“ nema imovinu, već je podstanar u Kuršumliji i koristi imovinu nekadašnje Drvne industrije „ŠIK Kopaonik“. Istovremeno, prema finansijskim izveštajima, dostupnim na sajtu Agencije za privredne registre, oni posluju sa gubitkom.


„Piju nam krv“: Radnici blokirali put, najavili i štrajk

– Ovo je čista pljačka našeg budžeta. Konvertovanjem se zapravo oprašta dug ovom privatniku. Preduzeće deset godina ništa nije plaćalo, sem suvih plata radnicima. Na kraju, kakva se poruka šalje svim privatnicima – pita se odbornik u lokalnoj skupštini Grupe građana „Spasimo Kuršumliju, vreme je“ Nebojša Krstić.

On dodaje da po toj logici svi privatnici mogu sada da traže da im se retroaktivno vrati sve ono što su plaćali lokalnoj samoupravi i državi.

– Pitao sam za skupštnskom govornicom zašto su poklonili četvrtinu lokalnog budžeta privatniku i kako nisam dobio odgoovor, napustio sam zasedanje – dodaje Krstić.

Nebojša Krstić FOTO: Direktno.rsNebojša Krstić FOTO: Direktno.rs

Priča o preduzeću „Simpo šik“ počinje 2010, kada je osnovano preduzeće sa početnim kapitalom, kako piše na sajtu APR, od 500 evra. Za jedan evro mesečno dobili su u zakup hale „ŠIK Kopaonika“, preuzeli opremu i mašine, a onda i radnike, odnosno deo njih. Ubrzo su podigli kredit kod Fonda za razvoj od 25 miliona evra, a garant je bila imovina upravo „ŠIK Kopaonik“. Taj kredit nikada nisu vratili, usput ništa nisu plaćali i prema podacima imaju oko 400 poverioca, među kojima su bivši radnici, RFZO, opštine Prokuplje, Kuršumlija, Beograd….

– Apsolutno je neprihvatljiva pljačka građana Kuršumlije za 171 milion dinara, kao i građana Srbije za oko milijardu dinara selektivnim otpisom dugova privatnoj firmi bliskoj SNS. Sledi pljačka građana Prokuplja i Beograda. Ovo je neprihvatljiva i katastrofalna praksa koju moramo iskoreniti – komentariše nastalu situaciju Zvezdan Ristić, odbornik Pokreta Ljubav, Vera, Nada u lokalnoj skupštini.

Zvezdan Ristić FOTO: Direktno.rsZvezdan Ristić FOTO: Direktno.rs

Za razliku od njih, svi ostali odbornici koji pripadaju zapravo SNS su glasali za konverziju. Predsednik opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić podseća da je to preporuka Vlade Srbije i najbolje prihvatljivo rešenje za prava radnika „Simpo šik“.

– To je sagledalo i prihvativo 23 od 25 odbornika SO Kuršumlije. Odbornici koji su opozicija i protiv ovakvog rešenja su i ranije bili poznati po stavu favorizovanja svojih ličnih interesa nad interesima svih zaposlenih u ovoj fabrici, a sve se može videti iz „naplaćivanja“ potraživanja i utuženja istih tih „zabrinutih“ odbornika. Opština Kuršumlija će uvek voditi računa o interesu svojih građana i sagledavati sve probleme kako bi oni bili zadovoljni – kaže Čarapić, aludirajući na Nebojšu Krstića koji je jedan od poverenika „Simpo šik“.

Vojimir Čarapić FOTO: Printscreen/YouTubeVojimir Čarapić FOTO: Printscreen/YouTube

Letos su radnici par dana baš zbog neisplaćenih poreza i doprinosa u poslednjih deset godina blokirali magistralni put Niš-Priština kod sela Kastrat, na kraju su njihovi predstavnici išli na razgovore sa predstavnicima Vlade Republike Srbije.

Šta je dogovoreno, nije baš poznato, ali su se ućutali. Zatim je Vlada odlučila da predloži konverziju ovih dugova.

Izvor: Direktno.rs

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести