NaslovnaVestiKURŠUMLIJA Policajci prekršili zakon, pisali prijave latinicom (FOTO)

KURŠUMLIJA Policajci prekršili zakon, pisali prijave latinicom (FOTO)

Građani Kuršumlije, koji su prethodne dve nedelje dobijali prekršajne prijave u kojima se tvrdi da su 4. decembra blokirali magistralni put Niš-Priština kod katastarske petlje, žalili su se na te prijave. Kako kažu, ne razumeju ih, jer su policajci opisali događaj u kojem su navodno oni učestvovali na latinici!

Kako je obrazac za prekršajne naloge štampan na ćirilici, popunjavanje istog se obavlja na ovom pismu. To je i predviđeno Zakonom o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma, koji je donet 15. septembra ove godine, kada ga je i potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Policajci suprotno zakonu pisali prijave latinicom FOTO: Direktno.rsPolicajci suprotno zakonu pisali prijave latinicom FOTO: Direktno.rs

U članu 3 ovog zakona jasno se navodi da se „srpski jezik​​ i ćiriličko pismo, kao matično pismo, u skladu sa zakonom kojim se uređuje službena upotreba jezika i pisama, obavezno se upotrebljava u radu državnih organa, organa autonomnih pokrajina, gradova i opština, ustanova, privrednih društava i drugih organizacija kad vrše javna ovlašćenja, u radu javnih preduzeća i javnih službi,​​ kao i u radu drugih organizacija kad vrše poslove utvrđene zakonom kojim se uređuje službena upotreba jezika i pisama“.

Aleksandar Vulin FOTO: PrintscreenAleksandar Vulin FOTO: Printscreen

To automatski znači da su i policijski službenici u obavezi da koriste ćirilicu u zvaničnoj komunikaciji, a posebno u obrascima koji su na ćirilici!

Kako su oni prekršajne naloge popunjavali latinicom, građani se žale da ne razumeju to pismo, odnosno da ne mogu da pročitaju šta piše u nalogu.

– Ne slažem se sa prekršajnim nalogom i tražim sudsko odlučivanje. Nalog je na pismu koje ne razumem, i tražim da se poništi jer je suprotno zakonu – piše u jednom od zahteva za sudsko odlučivanje koji je podneo građanin Kuršumlije koji je dobio prekršajni nalog.

FOTO: Direktno.rsFOTO: Direktno.rs

Uz to, po svoj prilici, kako je Zakonom o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma predviđeno da državna ustanova, službena lica i ostali, koji ne postupe po njemu, moraju da plate novčanu kaznu koja se kreće od 50.000 do 500.000 dinara, ili od 15.000 do 100.000 dinara, izgleda da će na kraju policajci, koji su očito neobavešteni, morati da plate kaznu, jer su prekršili zakon.

Minpuki ih očito nije obavestio da je donet taj zakon, a pitanje je da li i on zna da postoji.

Izvor: Direktno.rs 

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
52PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site