NaslovnaVestiLjubičić: Nama treba komplent vakcina i arogancija vlasti

Ljubičić: Nama treba komplent vakcina i arogancija vlasti

Dragoljub Mićko Ljubičić, satiričar i jedan od autora emisje „Pljiž“, kaže da ljudima u Srbiji ne treba smao vakcina protiv koronavirusa, već da nam je potreban komplet vakcina protiv arogancije vlasti, obespravljenosti, medijskih nesloboda i represije. Ključna stvar na koju ukazuje u borbi vlasti protiv epidemije je potrošeno poverenje kod građana i činjenicu da je potrošena i najjača municija – uvođenje policijskog časa kad mu nije bilo vreme.

„U situaciji u kojoj smo prošli kroz najteže zabrane i apele tokom proleća i kad su nam predočavane stvari kojima očigledno nije bilo vreme, potrošili smo neku najjaču municiju jer tada je država to potrošila, ne samo proglašenje vanrednog stanja i policijskog časa, već je potrošeno i poverenje onim što se dešavalo posle toga.

Oni koji bez ikakve mere uvode mere a onda ih bez ikakve mere i ukidaju – to se tačno desilo. Tada se potrošilo to najjače oružje – policijski čas za koji mislim da bi sada bio mnogo efikasiji jer je prethodno bilo neuporedivo stanje od ovog što se sada dešava i što bi sada moglo da urodi plodom u zaustavljanju rastuće pandemije. Bojim se da ova vlast nema pravo više da to uradi“, rekao je Ljubičić za N1.

Smatra da se vlast plaši posledica ako bi sada to učinila i da se zato krije iza Kriznog štaba. To, ističe, potvrđuje i izjava epidemiologa Predraga Kona koji je izjavio da neće da daje informacije i da to treba da rade političari, što govori da je bio na neki način žrtveni jarac, i da je nosio taj teret i nosi ga i dalje, kao i da je morao da trpi u mnogo navrata ono što nisu bile njegove odluke.

Ukazuje i na protivurečne izjave vlasti o tome kad će biti dostupna vakcina građanima Srbije i da očekuje da će sledeća informacija biti da će stići „za najviše dve do tri godine“ i da ćemo tada „imati vakcinu, ali ovakvu kao lutku“.

„Nama treba vakcina ne samo protiv korone nego nam treba niz vakcina, komplet vakcina protiv arogancije vlasti, protiv obespravljenosti, medijskih nesloboda, represije…Koktel koji se dobija na dolasku u armiju i na izlasku koji se dobija da još neko vreme ostanemo zdravi, taj jedan koktel veoma složen bi trebalo da svako od nas dobije“, kaže Ljubičić.

Dodaje da dok se ceo svet dogovara oko vakcine i ujedinjuje se kod nas se događa sve suprotno – haos i arogancija.

„Ova vlast ne razume mislim, koliko su te pomešane informacije loše po njih same i po bilo kakav kredibilitet koji ostaje iza njih“, kaže Ljubičić i ocenjuje da ako je Vučić razmišljao da raspiše izbore za godinu i po dana, moraće da izabere mnogo dobar trenutak da mu se to ne obije o glavu.

Istakao je i da je globalno gledano utopija da se zbog višeg interesa neki dnevni interesi ostave po strani, kao na primer u prošlosti kada su se zaustavljali ratovi da bi bile održane olimpijske igre.

„Sada je situacija alarmantnija, jer ovde je u pitanju možda čak opstanak čovečanstva, u svakom slučaju neka vrsta reseta, restarta čovečanstva, ovog što zovemo civilizacija a to će se tek promeniti u narednih godinu, dve. Siguran sam da nećemo moći da se vratimo na ono kako se polubezbrižno živelo u zapadnoj civilizaciji, na momente mi se čini da je čitava sudbina čovečanstva vezana za to da li će nas posle ovog čudnog, čak blažeg virusa nego neki koji su harali pre 10- tak godina, kao SARS i ebola, da će nam doći glave, jer problem ovog virusa je to što ne ubija, da ubija svakoga mi bi se odavno konsolidovali kao svet i stali mu na put“, kaže.

Osvrnuo se i na humanitarne akcije koje se u Srbiji organizuju za lečenje dece i da je „mnogo Olivera, Vuksana, Minja i slične sirote dece čiji su roditelji upućeni da očajni traže od drugih ljudi solidarnost da se skupe neke nenormalne cifre“.

„Na šta je država spala, da nam se nameće da razmišlajmo o nekakvim nacionalnim stadionima, gondolama, jarbolima ciničnim kada se dovedu u kontekst sa novcem koji je potreban za lečenje dece, a nema te dece hiljade i hiljade, mislim da su u pitanju desetine“, kaže Ljubičić i ističe da je cinično najavljivati nacionalni stadion u zemlji koja ne zna da igra fudbal i u trenutku kada je zabranjen pristup na stadione.

Zaključuje da to pokazuje vrstu arogancije koju ova vlast ima i da će država koja to dozvoljava sebi sutra tražiti da SMS-om uplatimo budžet.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести