NaslovnaVesti"Lončara ne interesuju odbori" Istekao joj mandat u martu, ali i dalje...

„Lončara ne interesuju odbori“ Istekao joj mandat u martu, ali i dalje sedi u direktorskoj fotelji?!

Iako je već uobičajna naprednjačka praksa da funkcionere drže na uzici tako što ih postavljaju u v. d. statusu, primer Uranije Petrović koja je na čelu Doma zdravlja Kuršumlija prelazi sve granice. Naime, njoj je istekao mandat direktora u martu ove godine, nema rešenje, niti može da ga ima kao vršilac dužnosti, a ipak je još uvek na toj poziciji.

 

Zlatibor Lončar FOTO: PrintscreenZlatibor Lončar FOTO: Printscreen

U Sindikatu lekara i farmaceuta Srbije kažu da njene aktivnosti i odluke nemaju nikakvog pravnog osnova, a Petrović je na lokalnoj skupštinskoj sednici koja je održana 19. 4. ove godine izjavila da joj je lično ministar Zlatibor Lončar rekao da bude tu gde jeste. Ta njena izjava ušla je u zapisnik sa ove sednice.

Da li ima neko rešenje, pokušali smo da saznamo i od nje i nadležnog ministarstva, ali odgovora nije bilo. Zapravo Petrović nije negirala u SMS porukama da je i dalje u direktorskoj fotelji, ali na pitanje da li ima neki papir, rešenje da bude tu, odgovorila da pitamo nadležno ministarstvo, koje je ignorisalo naša pitanja.

„Namerno napravili grešku kod konkursa da bi direktorka ostala na čelu Doma zdravlja?!“

– Mi smo primer kako vlast može sve i kako se svesno krši zakon. Bez ikakvog papira, neko odlučuje o sudbini jedne važne zdravstvene ustanove, posebno u vreme pandemije – kažu u SSP Kuršumlija.

Pomenuta direktorka je ranije osuđivana za nepotizam, jer je zaposlila svoju ćerku i dala joj specijalizaciju, a otpustila stomatologa, kojeg je kasnije sud vratio na posao. Prevozila je lični nameštaj sanitetskim vozilom, podnosila krivičnu prijavu primarijusu dr Tomislavu Arsenijeviću da je uznemirio javnost, jer je govorio o tome kako se zarazio Kovidom-19 iako je zaista jedva izvukao živu glavu. Protiv nje se vodi niz sporova, a zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi sada ne znaju da li imaju ili nemaju direktora.

FOTO: S. M.FOTO: S. M.

U januaru je raspisan konkurs, ali je kasnije poništen i tu se stalo. Kada su odbornici na aprilskoj sednici pitali da li je direktor, ona im je obrazložila da ju je lično zvao ministar Lončar i rekao da odlično radi svoj posao, da ga ne interesuju ni odbori, ni lokalna samouprava i da će ona ostati gde jeste sve dok je on na funkciji.

U Sindikatu lekara i farmaceuta Srbije kažu da je sadašnji njen status nezakonski, ali da je nažalost u mnogim zdravstvenim ustanovama situacija nerešena. Tako prema njihovim podacima čak 45 odsto zdravstvenih ustanova ima v.d.

– Iako po zakonu taj status može da traje svega šest meseci, neki su i po više godina vršioci dužnosti. To je prilika da vlast drži te ljude na tankom ledu i ucenjuje ih. Nije to slučaj samo sa domovima zdravlja, već i sa institutima koji su zaista vrlo važne ustanove, kao i sa klinikama – kažu u ovom sindikatu.

Pošto se svesno krši zakon, odluke koje donose ta lica su nezakonske, a nadležno Ministarstvo zdravlja zapravo je glavni akter koji ne poštuje zakonske odredbe.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести