NaslovnaVestiLudilo! Otkrivamo: PCR test u Srbiji među najskupljima u Evropi

Ludilo! Otkrivamo: PCR test u Srbiji među najskupljima u Evropi

Cena testiranja na lični zahtev za državljane Srbije od 1. januara poskupeće i biće 9.000 dinara. Poskupljenje PCR testa u Srbiji pokrenulo je raspravu o cenama PCR testova u regionu i Evropi, ali i ostatku sveta.

U regionu i skuplje

Hrvatski mediji su krajem novembra preneli da je cena PCR testa u Hrvatskoj neobično visoka i da se kreće između 67 i 200 evra, a da je najčešća cena oko 90 evra.

U Crnoj Gori PCR test se može uraditi i u privatnoj laboratoriji u Podgorici, i to za 80 evra.

Na sajtu osiguravajuće kuće Mondassur koja se bavi međunarodnim i putničkim osiguranjem, prema podacima iz oktobra, u Francuskoj se u većini slučajeva PCR test ne naplaćuje ukoliko je pokriven zdravstvenim osiguranjem, a u privatnim laboratorijama cena ostaje između 54 i 70 evra.

U Belgiji je, prema istom portalu, test besplatan za sve građane, čak i one koji nemaju simptome virusa.

U Nemačkoj je test besplatan ukoliko ga je za pacijenta zatražio lekar ili ukoliko pacijent ima simptome. Ipak, da bi se rezultati dobili za 24 sata, neophodno je platiti 39 evra. Naime, ova cena je od 1. jula snižena sa 59 evra.

 

U Italiji se cena razlikuje od oblasti do oblasti. U pokrajini Lacio, PCR test košta oko 60 evra. U drugim pokrajinama, ukoliko se radi u privatnim laboratorijama, košta između 50 i 80 evra. U Lombardiji cena PCR testa ide i do 130 evra.

Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

U Španiji se PCR test naplaćuje između 130 i 240 evra.

U Velikoj Britaniji cena PCR testa je 150 evra, dok je u Francuskoj 54 evra.

U Kini cena PCR testa takođe varira u zavisnosti od provincije i privatne laboratorije u kojoj se radi. Okvirno se kreće između 5 i 35 evra, dok je cena u privatnim bolnicama između 50 i 75 evra.

U privatnoj laboratoriji u Rusiji PCR test košta oko 22 evra.

Ujedinjeni Arapski Emirati snizili su cenu PCR testa kako bi on bio dostupniji svim građanima. Test je donedavno koštao oko 85 evra, a sada košta oko 57 evra.

U Mađarskoj su PCR testovi čak 130 evra.

U Austriji je testiranje PCR testom besplatno ukoliko se prethodno antigenski test pokaže pozitivnim. Međutim, na sopstveni zahtev i bez uputa lekara, cena je 120 evra.

Foto:Tanjug/Ludovic Marin, Pool via AP

Amerika i Kanada najskuplje

U Americi se cena PCR testa kreće od 40 do 400 dolara, u zavisnosti od grada, savezne države i laboratorije u kojoj se test obavlja.

U Kanadi je cena takođe prilično visoka i ide i do 215 kanadskih dolara za PCR test.

Što se tiče Latinske Amerike, Mondassur piše da je PCR test u Argentini besplatan, kao i u Brazilu gde je pokriven zdravstvenim osiguranjem.

U Čileu je test besplatan u javnim ustanovama, a cena PCR testa u privatnim laboratorijama je 60.000 pezosa, odnosno 75 dolara, ali se dodaje da je tamošnja vlada odlučila da kao gornju granicu cene odredi 31 dolar.

U Ekvadoru se u privatnim laboratorijama PCR test može uraditi za oko 120 dolara, u Urugvaju u privatnim laboratorijama košta 141 dolar, u državnim je besplatno, kao i u Paragvaju gde u privatnim laboratorijama košta oko 100 dolara.

Privatne laboratorije u Meksiku naplaćuju PCR test 158 dolara.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

1 KOMENTAR

  1. Aman ljudi dali znate da od svakog PCR testa ide Američkoj kompaniji Bil Geyca i to dobar procenat dobijau i rukovodioci državnih intitucija,tako da je taj test samo profit za Sotone iz Amerike

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести