NaslovnaVestiMašinerija laži - Ovo je vođa svih SNS botova

Mašinerija laži – Ovo je vođa svih SNS botova

O Mićanoviću se na društvenim mrežama tvrdi da je barem od 2013. godine i formalni koordinator Saveta SNS za internet i društvene mreže.

Ovaj savet je kao glavna platforma za okupljanje bot tima SNS i koristi posebne programe, koji beleže rad svakog aktiviste stranke angažovanog da na društvenim mrežama i uopšte na internetu, ostavlja komentare ili da označava neki sadržaj kao „sviđa mi se“ ili „ne“.

Smatra se i da su brojni državni službenici u gradskim i opštinskim upravama, naročito oni po ugovoru i na određeno vreme, uslovljeni radnim mestom u zamenu za bot aktivnosti.

Vođa botova kordinira celom mašinerijom preko najnovijeg program za ostavljanje generisanih komentara na internet portalima. Podsetimo da su prošle godine otkrivena dva “napredna” bot programa, “Valter” i “SkyNet”.

Kako saznajemo, projekat “SkyNet” je ubrzo propao, pa je Internet tim SNS-a bio primoran da obnovi svoje sajber oružje. Tako su došli na ideju da izgrade “Tvrđavu”.

Naime, Internet tim SNS-a nedavno je dobio novi program za ostavljanje komentara na internet portalima.

Reč je o programu pod nazivom “Fortress” (u prevodu na srpski – Tvrđava). Za razliku od programa “Valter” i “SkyNet”, koje je bilo potrebno instalirati na računar korisnika, “Fortress” je mnogo fleksibilniji program. SNS botovi više ne moraju da instaliraju programe na svoje računare.

Sada je potrebno samo da posete sajt fortress.

Radi se o jedinstvenoj aplikaciji za ostavljanje komentara na internet portalima koja funkcioniše na serverima koje je najverovatnije zakupila Srpska napredna stranka. Domen “fortress.rs” u vlasništvu je beogradske IT firme pod nazivom “Dream Technologies Group doo”, a aplikacija je smeštena na serverima firme “Mainstream doo” takođe iz Beograda.

Sistem bodovanja je sledeći:

Odgovori na “Blicu” vrede dva poena. Novi komentar na “Blicu” i “B92″ vrednuje se sa 1,5 poena. Komentari na “Novostima” i “Kuriru” se boduju sa po jednim poenom, s tim što je “Kurir” ograničen na slanje maksimalno dva komentara po vesti, jer su mnogi slali po 30 – 40 komentara na svaku vest i na taj način dolazili do ogromnog broja poena. Naš izvor dodaje da “Kurir” ne spada u prioritete, jer “svakako pripada SNS-u i tamo se gotovo svi komentari koje šalju botovi odmah objavljuju”.

Zatim, komentari na ostalim portalima se vrednuju sa 0,5 poena. Za svaki prijavljen komentar, bez obzira na to da li je objavljen ili ne, dobija se 0,1 poen kako bi se “nagradio” trud botova.

Sam program izgleda ovako:

Ispod svake vesti se nalaze smernice, odnosno, uputstvo za komentarisanje. Na primer, “STOP” znači da se komentarisanje te vesti obustavlja, jer vest više nije aktuelna.

Kao što možete da vidite na fotografiji, na nekim vestima se nalaze jasna uputstva poput: “Odgovarajmo na prve negativne komenatre!!! Nemojte više pisati obične komentare. Idemo SAMO ODGOVORI!!!”

Prema rečima našeg izvora, botovi najčešće dobijaju uputstva da šalju odgovore na komentare u kojima se oni oslovljavaju kao “SNS botovi” ili “botine”. Kada se pojavi takav komentar, SNS botovi imaju obavezu da odgovaraju sa “DS trolovi” i “žuti trolovi”.

Način plaćanja SNS botova

– Botovi Srpske napredne stranke ne dobijaju platu za ostavljanje komentara, kaže naš izvor.

Dodaje da im se stranka odužuje tako što im nalazi poslove u državnim preduzećima ili im sređuje unapređenja na poslu i to samo mali broj dobije posao, a “ostali dobijaju prazna obećanja kao i svi građani Srbije što slušaju prazne priče SNS-a”.

– Ti koji su dobili posao imaju obavezu da nastave sa botovanjem, jer, ukoliko ne nastave, ugovor im neće biti produžen. Neki ne rade uopšte svoj posao, nego dobiju računar i obaveza im je da šalju komentare u toku radnog vremena, odnosno, to im je jedini posao. To najčešće rade sa Poreskom upravom. Tamo ubacuju svoje istaknutije botove i ljude koji rade u “voteru” i oni ne rade apsolutno ništa za firmu, već samo rade za stranku, a na državnoj su grbači što se tiče plate. U bot timu je trenutno između 500 i 600 ljudi, otkriva naš izvor.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести