NaslovnaVestiMeštane Jadra neće niko da vozi na skup proriv Rio Tinta: Kažnjeni...

Meštane Jadra neće niko da vozi na skup proriv Rio Tinta: Kažnjeni prevoznici

Meštani iz doline Jadra, čija imanja su predmet interesovanja kompanije Rio Tinto za eksploataciju litijuma i podizanje rudnika, onemogućeni su da dođu na protest koji je planiran sutra u 18 sati ispred Predsedništva, saznaje Nova.rs.

Kako je rečeno našem portalu, meštani iz doline Jadra onemogućeni su da dođu na protest, jer ne želi niko da ih vozi.

„Prošli put smo platili dva autobusa. Međutim, prevoznicima, koji su nas dovezli u Beograd, poslate su inspekcije ubrzo po našem povratku i oni su platili veoma visoke kazne. Sad nema ko da nas vozi i nemamo kako da dođemo u Beograd, što je sramota. Mi bi večeras trebalo da imamo sastanak i da vidimo na koji način da se organizujemo. Svi imamo svoje poslove i ne možemo tek tako da ih napuštamo, ali smo, bez obzira na to, spremni da dođemo. Nas nema ko da vozi, a oni kad idu na njihove skupove (pristalice SNS prim. aut.) onda im mi plaćamo autobuse“, rekao je za naš portal poljoprivrednik iz sela Korenita, Predrag Đurić.

On dodaje da je problema bilo i ranije kad su odlazili za Beograd.

„Prošli put kad smo išli, jedan autobus je zaustavljen i hteli su da nas vrate nazad. Da nije bilo advokata sa nama, oni bi nas vratili kući sigurno“, objašnjava on.

Savez ekoloških organizacija Srbije najavio je za sredu, 24. novembar, u 18 časova ispred Predsedništva Srbije protest zbog usvajanja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Protest pod nazivom „Mi znamo da zemlju ne damo, a vi?“ organizuje se zbog toga što iz predloženih izmena Zakona o eksproprijaciji, država će sve što je proisteklo iz međunarodnih sporazuma i strateških partnerstava moći da proglasi javnim interesom. To znači da će imati zakonski osnov za oduzimanje privatne imovine uz naknadu praktično za svaki mogući projekat.

Aktivisti upozoravaju da izmene oba ova zakona baš sada inicirane kako bi država otvorila put ka realizaciji projekta iskopavanja litijuma u dolini Jadra od strane kompanije Rio Tinto.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести