NaslovnaVestiMilojko Pantić: Vučićeva začkoljica za građane

Milojko Pantić: Vučićeva začkoljica za građane

U Vujaklijinom rečniku se kaže da je začkoljica nešto što može da se pojavi u nekom poslu, da ti promrsi konce i ne dozvoli da taj posao završiš. Narodski prosto rečeno da te zezne.

Vučić upravo to pokušava da uradi građanima Srbije koji protestuju protiv projekta kompanije Rio Tinto.

Ali krenimo redom.

Kada su 26. novembra počeli protesti protiv Rio Tinta i kada su u Šapcu batinaši napali goloruki narod, Aleksandar Vučić je izjavio: „Ne dam da se država ruši na ulici.“

Ustvrdio je da su projekat sa Rio Tintom pokrenule vlasti pre njega.

Od tada do izjave: „Predložio sam vladi da povuče Zakon o eksproprijaciji iz Skupštine i da izmeni Zakon o referendumu kako bi se ispunili zahtevi građana koji su prethodnih nedelja protestovali“, proteklo je samo desetak dana. Kontradiktornom, samozvanom najboljem studentu prava, predsednik Skupštine Ivica Dačić je poručio da Vlada ne može da povuče Zakon koji je Skupština već usvojila, može samo da traži izmenu.

Milojko Pantić FOTO: Milica VučkovićMilojko Pantić FOTO: Milica Vučković

Kad se tome dodaju i Vučićeve reči da „zbog smanjenja troškova jedne kompanije nemamo pravo da uništavamo živote većeg broja ljudi nego što je bilo predviđeno prvobitnim planovima“, onda je jasno da neustavni vlastodržac po ko zna koji put pokušava da nezadovoljne građane prevede žedne preko vode.

Jer dužan je da građanima jasno kaže kakvi su to prvobitni planovi kojima je trebalo uništiti živote većeg broja ljudi.

I zašto je za projekat eksploatacije litijuma sa svetskim uništivačem prirode, optužio bivše vlasti kad se njegova fikus premijerka još 2018. godine preko RTS-a iz Londona hvalila dogovorom sa Rio Tintom.

Kad tome dodamo i nedavnu izjavu premijerke da bi odlazak Rio Tinta Srbiju koštao milijardu evra, onda je jasno da je vlast samu sebe vezala u čvor.

Republička javna tužiteljka bi morala da izda nalog za hapšenje i da od Ane Brnabić krene istraga za zloupotrebu funkcija i za protivustavnu prodaju teritorije Srbije kompaniji Rio Tinto.

„Gluvonema“ javna tužiteljka Zagorka Dolovac međutim i dalje ćuti i čeka referendum o izmenama Ustava zakazan za 16. januar 2022. To čeka i Vučić.

Ako uspe da održi referendum po novom zakonu, posle toga može bukvalno da radi šta hoće.

Zagorka Dolovac FOTO: Printscreen/N1Zagorka Dolovac FOTO: Printscreen/N1

To je ta začkoljica, jer nije teško zamisliti šta bi sve politički monstrum, opsednut iluzijom o svojoj veličini, mogao da uradi sa Ustavom, ako mu prođe ideja sa referendumom po novom zakonu.

Može sebe da proglasi doživotnim predsednikom i sve kompanije kao Rio Tinto će moći slobodno da nastave sa uništavanjem prirode u Srbiji.

Treća ustavna grana vlasti sudstvo, odnosno tužioci i sudije, dobiće pravo da sami sebe biraju na doživotne funkcije i da samo predsedniku odgovaraju za svoj rad.

To praktično znači da će svako ko pokuša da se pobuni protiv takve nakaradne vlasti, biti gonjen kao Dragan Milovanović Crni u Šapcu.

Dragan Milovanović CrniDragan Milovanović Crni

Zato je ta nedelja 16. januar 2022. godine, kako se to kaže „Dan D“ za sudbinu Srbije.

Tog dana cela Srbija se mora pobuniti i mirnodopskim trećim srpskim ustankom, sprečiti referendum o izmenama Ustava.

Taj referendum je protivzakonit, jer ga je raspisala nelegitimna oktroisana jednopartijska skupština.

Pod maskom povlačenja Zakona o eksproprijaciji, Vučić je u Skupštini povukao Zakon o referendumu kojim se građanima oduzima suverenost, tako što o uspehu referenduma odlučuje prosta većina umesto dosadašnjih 50 posto plus jedan glas.

Milojko Pantić: Pljačka građana

Samodržac će tako definitivno suverenitet Srbije moći da proda stranim korporacijama.

Zato sprečavanje održavanja referenduma za Srbiju znači biti ili ne biti.

I zbog toga Savo Manojlović, mladi lider čudno nazvane nepolitičke zajednice „Kreni-promeni“ nije u pravu kada kaže da su zahtevi protesta ispunjeni time što je Zakon o eksproprijaciji navodno povučen, jer predsednik Skupštine lepo kaže da Vlada ne može da povuče Zakon koji je Skupština usvojila.

I taj čin i usvajanje manje bitnih zahteva za Zakon o referendumu samo su nova podvala režima jednog čoveka koji o svemu odlučuje a ni za šta ne odgovara.

Projekat Rio Tinto ne samo da nije zaustavljen već je vlast izdala dozvole i počeli su radovi u koritu Drine.

Savu Manojlovića bi međutim trebalo poslušati i prekinuti subotnje blokade puteva, da se u ovim zimskim danima ne bi gubila energija protesta i entuzijazam građana.

Milojko Pantić Foto: Printscreen/YoutubeMilojko Pantić Foto: Printscreen/Youtube

Probuđena Srbija mora 16. januara postati jedna velika reka koja će se izliti u Beogradu i potopiti, ne samo referendum o izmeni Ustava, već i vlast čoveka koji vlada već deset godina sa neograničenim pravima i bez ikakve odgovornosti.

On uostalom i nije predsednik svih građana već, kao što je pokazao nedavno na proslavi rođendana svoga sina uz pevanje i pucanje u restoranu Grafičar, on je šef političkog krila nekadašnje Arkanove paravojske zvane Delije.

Autor je urednik Sportsko-političke galaksije

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
52PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site