NaslovnaVestiMinistar finansija, Siniša Mali, OPET odbio da odgovori na pitanje od 24...

Ministar finansija, Siniša Mali, OPET odbio da odgovori na pitanje od 24 stana

Ministar finansija Siniša Mali odbio je danas da odgovori na pitanje novinarke KRIK-a o tome zašto je kupio 24 stana u Bugarskoj, rekavši joj kratko da „sva saznanja o tome prijavi nadležnim organima“. Ova tema aktuelizovana je prošlog meseca pošto su se u okviru međunarodnog novinarskog istraživanja „Pandorini papiri“ pojavila dokumenta koja nesumnjivo pokazuju da je Mali bio vlasnik ofšor kompanija koje su u Bugarskoj kupile stanove.

– Šta god imate, vi samo podnesite nadležnim organima – kratko je rekao Mali.

Iako mu je novinarka skrenula pažnju da je dužan da objasni građanima suštinu posla, odnosno zbog čega je preko dve ofšor firme osnovane na Britanskim Devičanskim Ostvima kupio stanove u luksuznom letovalištu na bugarskom primorju, Mali je odbio da da odgovor.

Da podsetimo, KRIK je još 2015. godine pisao da je Mali kupio 24 stana u Bugarskoj – 23 kao direktor ove dve ofšor firme, a jedan je uknjižio na svoje ime. Stanove je kupio tokom 2012. i 2013. godine, kada je bio ekonomski i finansijski savetnik tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. U dokumentaciji koja se tiče kupoprodaje stanova Mali je bio naveden kao direktor ofšor firmi sa Devičanskih Ostrva.

Nedavno su novinari došli do potvrde da je Mali bio i vlasnik ovih ofšor kompanija.

Dokumenta koja ovo potvrđuju – sertifikati o vlasništvu nad firmama u kojima se vidi da je Mali bio vlasnik – procurila su u okviru međunarodnog novinarskog istraživanja „Pandorini papiri“. Ova dokumenta su tako potvrdila da je Mali zapravo bio vlasnik svih stanova u Bugarskoj.

Mali, od trenutka kada je objavljena priča o 24 stana u Bugarskoj, odbija da objasni posao sa kupovinom stanova. Nedavno je i optužio medije da lažu…

– Na temu 24 stana, ja bih zamolio one koji se bave tom temom da prestanu da lažu, tako mogu da kažu da imam 240 stanova ili 2.040 stanova, dakle nikakve razlike nema. Ja imam jedan stan koji sam uredno prijavio i već 10 godina zaredom sa svojom decom tamo idem na letovanje – kazao je Mali početkom oktobra, nakon što su objavljeni dokumenti iz „Pandorinih papira“.

Siniša Mali FOTO: ATA ImagesSiniša Mali FOTO: ATA Images

U njegovu odbranu stali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je siguran da KRIK nije dokazao da je Mali bio vlasnik stanova, kao i premijerka Ana Brnabić, koja je pokušala da relativizuje slučaj rekavši da šta god da je Mali imao – imao je pre nego što je počeo da se bavi politikom.

Iako su objavljena dokumenta koja dokazuju da je Mali posedovao sve stanove, nijedna institucija nije pokrenula postupak protiv njega. Više javno tužilaštvo saopštilo je da dokumenta u međunarodnom istraživanju „Pandorini papiri“ za ovu instituciju nisu novi i relevantni dokazi, dok Agencija za sprečavanje korupcije nije ni odgovorila na pitanja da li će pokrenuti postupak.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести