NaslovnaVestiMinistarka neće na N1, u saopštenju poručuje: O projektu Jadar odlučiće građani

Ministarka neće na N1, u saopštenju poručuje: O projektu Jadar odlučiće građani

Ona je navela da je litijum jedna od kritičnih sirovina u svetu, da ne postoje projekti u rudarstvu i energetici na globalnom nivou bez njega, a da će se u projektu „Jadar“ koristiti najnovije tehnologije.

Mihajlović je rekla da je projekat „Jadar“ potencijalna razvojna šansa za Srbiju i da će realizacija tog projekta zavisiti od procene uticaja na životnu sredinu i odluke građana na referendumu.

„Želimo kompletan lanac proizvodnje, od rudnika, preko fabrike litijumskih baterija do fabrike električnih vozila“, rekla je ona.

Direktor kompanije Rio Tinto kazao je predstavnicima Evropske komisije da predsednik Srbije Aleksandar Vučić daje „političku podršku“ otvaranju rudnika u dolini Jadra, navodi se u dokumentu koji je u emisji (Re)konstrukcija TV N1 pokazala savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević.

Prema njenim rečima, to znači i posao za više hiljada ljudi, a od čega 2.000 samo u rudniku i doprinos bruto društvenom proizvodu od 17 milijardi evra.

„Ali, kako je predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić i najavio, o svemu će konačnu odluku doneti građani na referendumu i to pošto dobiju sve informacije“, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da se ovo pitanje zloupotrebljava u političke svrhe, navodi se u saopštenju.

„Pojedini profesori objašnjavaju kako će nestati Jadar, kako tamo ljudi neće moći da žive, to nema veze sa istinom“, rekla je ona.

Dodala je da je „šteta da profesori koriste zvanje na taj način“ jer bi, kako je ocenila, „trebalo da imaju duplo veću odgovornost“.

Ponovila je da studije o proceni uticaja (projekta Jadar) na životnu sredinu nisu gotove.

„Kada budu, možemo i treba o svemu da pričamo i da donosimo odluke za zemlju i građane, a ne za političare“, rekla je ona.

Navela je i da je „profesor sa Šumarskog fakulteta, kao član Revizione komisije Vlade odobrio projekte za 14 mini hidroelektrana“, a onda je, kako je navela „postao protivnik“.

„On je i protiv referenduma, a to je najdemokratskije rešenje koje postoji“, rekla je Mihajlović ne navodeći konkretno na koga misli.

Navela je da se država ponaša odgovorno i da su svi podaci javni, te da nijedna odluka neće biti doneta protiv „volje naroda“.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести