NaslovnaVestiMinistarstvo prosvete: Onlajn nastava ako se pogorša epidemiološka situacija

Ministarstvo prosvete: Onlajn nastava ako se pogorša epidemiološka situacija

Eventualna odluka o uvođenju onlajn nastave u svim školama u Srbiji mogla bi biti doneta na sastanku Tima za škole isključivo u slučaju da parametri pokažu znatno pogoršanje epidemiološke situacije u svim jedinicama lokalne samouprave, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

„Apelujemo na sve aktere da se suzdrže od olakog davanja ocena medijima bez egzaktnih podataka i pokazatelja, već da razumemo da imamo isti cilj, na kome zajedno i radimo. U želji da se situacija skupa temeljno sagleda, ministar prosvete Branko Ružić je uputio poziv članovima zdravstvenog dela Kriznog štaba na sledeći sastanak Tima za škole, kako bi zajedno sagledali situaciju i doneli odluku za naredni period“, ističe se u saopštenju i podseća da mogućnost uvođenja onlajn nastave na teritoriji čitave Srbije jeste pomenuta na prethodnoj sednici Kriznog štaba, ali da takva odluka nije doneta.

Obrazlažući odluku Tima za škole, koji je u petak saopštio da će po kombinovanom modelu raditi srednje škole u Beogradu, Nišu, Šapcu i Vrnjačkoj Banji, Iz Ministarstva prosvete prvi put navode detaljnije podatke o epidemiološkoj situaciji:

„Ovonedeljna analiza epidemiološke situacije govori da je samo u 136 (11 odsto) osnovnih škola procenat zaraženih učenika iznad 1,5 odsto i da u 466 (39 odsto) nije bilo nijednog zaraženog učenika u prethodnoj nedelji, dok je 169 (14 odsto) škola prijavilo samo po jedan slučaj.

Procenat inficiranih učenika veći od 1,5 odsto registrovan je u 85 (16 odsto) srednjih škola. Istovremeno, u 99 (19 odsto) srednjih škola nema pozitivnih u prethodnoj nedelji, a u 81 (15 odsto) školi je prijavljen po jedan slučaj“, navodi se u saopštenju.

„Od kako je školska godina otpočela, Tim se sastajao 11 puta i njegov zadatak je da razmatra, po potrebi konsultuje doktore – članove Kriznog štaba, i donosi odluke o eventualnoj promeni modela nastave na nivou neke jedinice lokalne samouprave, ukoliko parametri na osnovu više od 10 pokazatelja, takođe utvrđenih na sednici Kriznog štaba 24. avgusta, pokažu da je došlo do određenog pogoršanja situacije na nivou konkretne opštine ili grada, odnosno na nivou određene škole“, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Napominju i da prosvetna inspekcija, pored redovnih i vanrednih nadzora, vrši  savetodavne posete i nadzor, a pogotovo nad radom ustanova za koje je Tim za škole procenio da su u određenom ili visokom riziku u smislu nepoštovanja epidemioloških mera.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести