NaslovnaVestiNapredni budžet Kraljeva sa deficitom od preko 570 miliona dinara

Napredni budžet Kraljeva sa deficitom od preko 570 miliona dinara

Ovih dana u Kraljevu je aktuelno pitanje budzeta za 2021. godinu. Novi budzet predviđa ukupne prihode od 4 039 072 661 a rashode od 4 609 654 661 što nas dovodi do činjenice da će budzet grada Kraljeva biti u deficitu za 570 580 000 dinara.

Gradonačelnik je novi budzet nazvao razvojnim stavljajući akcenat na kapitalne projekte i investicije za koje je izdvojeno 808 mil. dinara. Najveći kapitalni projekat u gradu i dalje je “ šminkanje“ atletskog stadiona za koje je izdvojeno 43 mil. dinara. Rekonstrukcija atletskog stadiona ulazi u treću godinu i do sada je koštala građane Kraljeva 210 miliona.

Pitamo se šta bi bilo da je napredna vlast u Kraljevu morala da izgradi potpuno novi stadion ako stari, već izgrađen ne može da rekonstruiše godinama?
Ostale kapitalne investicije su: lift na Goču, rekonstrukcija Rudničke ulice, unapređivanje ulične rasvete ….
Zanimljivo je da budzet ne predviđa sanaciju mostova u kraljevačkim selima koje su bujične poplave odnele još 2019.godine. Očigledno da razvojni budzet ne podrazumeva i razvitak sela koja pripadaju kraljevačkoj opštini!?
Najveći apsurd kada je novi budzet u pitanju je činjenica da je izdvajanje za plate i dodatke zaposlenih 871 475 000 i veće je od izdvajanja za kapitalne investicije što nam jasno pokazuje da je za vlast najveća i najvažnija investicija namirivanje činovničkog aparata u gradu koji u velikoj meri čine partijski kadrovi SNS.

Samo za plate i dodatke zaposlenih u Skupštini, Gradskom veću i kabinetu gradonačelnika budzet predviđa 19 237 000 dok ukupni troškovi iznose 70 186 000 uključujući i troškove reprezentacije gradonačelnika koji iznose 2, 5 mil. dinara. Očito je da će gradski većnici bez obzira na budzetski deficit ipak dobiti plate uvećane za 40 odsto.
Budzet predviđa i subvencije javnim preduzećima u iznosu od 135 350 000, ostaje nejasno da li je taj novac predviđen za razvitak pomenutih preduzeća ili za pokrivanje gubitaka i plate partijskih kadrova zaposlenih u njima?

Velika novčana izdvajanja od 1 365 230 161 predvidjena su za stalne troškove, troškove putovanja, usluge po ugovoru, specijalizovane usluge i materijal, pri tome nije jasno definisano šta se pod gore navedenim stavkama tačno podrazumeva što otvara mogućnost za brojne zloupotrebe.
Iako je budzet u svim prethodnim stavkama rasipnički, gradska vlast je pronašla način i da uštedi:
– na obrazovanju za koje je predviđeno 1 000 000 dinara manje
– na javnom zdravlju za koje je predviđeno samo 8 400 000 iako se suočavamo sa epidemijom COVID 19
– na trudnicama za čija bolovanja je predviđeno samo 600 000
– na borbi protiv aerozagađenja za koju je predviđeno 0 dinara.
Ovo nam jasno govori koliko napredna vlast brine o obrazovanju dece, o trudnicama i zdravlju građana ali i o tome kakav vazduh udišu građani Kraljeva.

Gradska kasa se puni u najvećoj meri porezima koje plaćaju građani, 68,4%. Jasno je da je vlast pokušala da umanji deficit povećanjem poreza građanima u iznosu od 3% do 27%. Ostatak novca u budzetu po rečima gradonačelnika očekuje se od dotacija republike 746 289 000, donacija 804 049 000 i prodaje imovine 92 mil.dinara.

Mi, iz Stranke slobode i pravde se pitamo da li je gradska vlast nesposobna da obezbedi funkcionisanje grada ako se uzme u obzir da skoro 1/4 budzeta čine dotacije, pokloni i prodaja imovine?
Pitamo se da li je budzet napravljen da služi razvoju grada na dobrobit svih građana ili da isplati partijske činovnike i poslušnike?

Apelujemo na odbornike Skupštine grada da se ponašaju odgovorno prema građanima koji su im dali mandat i odbiju ovakav predlog budzeta.
Predlažemo da se budzetski deficit smanji tako što će se:
– smanjiti putni troškovi za zaposlene u gradskoj upravi
– preispitati subvencije javnim preduzećima
– smanjiti troškovi reprezentacije gradonačelnika
– ukinuti funkcionerski dodatci i ostali posebni rashodi šta god oni podrazumevali!

SSP Kraljevo

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести