NaslovnaVestiNARODNI PROTEST: Ukoliko donesu zakone BLOKIRAĆEMO CELU SRBIJU

NARODNI PROTEST: Ukoliko donesu zakone BLOKIRAĆEMO CELU SRBIJU

Počeo je protest građana protiv donošenja Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji, kompanije „Rio Tinto“ i „uništavanja“ vodoizvorišta Makiš u Beogradu. Više hiljada građana iz cele Srbije se okupilo pored Predsedništva, taman da šefu države Aleksandar Vučić potanko objasne u šta pretvara zemlju, jer on očigledno ne mari za to.

FOTO: ATA imagesFOTO: ATA images
Okupljeni su krenuli u šetnju ka Trgu Republike uz povike „ne damo Srbiju“, a zatim će se uputiti ka zgradi RTS-a i Politike.

Glumica Jelena Stupljanin rekla je da Srbija ne sme da postane država gde se pijaća voda i zemlja uništavaju radi kopanja litijuma i bora.

– Rio Tinto i svi slični njima, marš iz Srbije – poručila je glumica.

Sava Manojlović iz inicijative Kreni-promeni kaže da su došli da pokažu snagu građana. Obraćajući se okupljenima rekao je da Srbija nije kolonija niti afričko pleme, i da će sve koji budu podržavali Rio Tinto smatrati saradnikom okupatora.

On je naveo da će, ukoliko donesu ova dva zakona, pozvati građane na blokadu upozorenja – blokiraćemo na sat vremena autoputeve u Srbiji, ukoliko predsednik Republike bude potpisao te zakone, blokiraćemo autoputeve, blokiraćemo celu Srbiju, tražićemo da Srbija stane, rekao je na skupu Savo Manojlović.

– Ne interesuju nas interesi bilo čijih kompanija, ne interesuju nas američki interesi, ruski, kineski, interesi EU. Ovde će se prvo voditi računa o interesima Republike Srbije i svih njenih građana – naveo je.

– Uzmite ključeve, ti ključevi su simbol naših domova, možda držite ključeve roditeljskog doma, možda kuća vaših baka i deka, novim zakonom o eksproprijaciji, moći će da oduzimaju ljudima domove – rekao je Manojlović.

FOTO: ATA imagesFOTO: ATA images

Inače, protest organizuju inicijative „Kreni-promeni“ i više ekoloških udruženja, a vidljivo je da se okupio ogroman i broj građana i aktivista.

Nose transparente podrške zdravom životu i protiv uništavača prirode – „Rio Tinta“ i litijuma. Okolne ulice su blokirane, a građani viču „Ne damo, Srbiju!“

Peticije protiv dolaska ‘Rio Tinta’ i protiv Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi potpisalo je ukupno preko 200.000 građana, što jasno ukazuje na ogromno nezadovoljstvo“, rekli su iz te inicijative.

Foto: DirektnoFoto: Direktno

Predstavnici više ekoloških udruženja predali su u utorak Skupštini Srbije zahteve kojima se traži povlačenje izmena i dopuna Zakona o eksproprijaciji, kada se na platou ispred Skupštine okupio veliki broj ljudi. 

Foto: DirektnoFoto: Direktno

Iz „Kreni-promeni“ su naveli da je protest podržao veliki broj ekoloških organizacija i građanskih inicijativa, među kojima su „Ne damo Jadar“, „Odbranimo reke Stare planine“, Skupština slobodne Srbije i druge.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести