Urednik portala Talas.rs Miloš Nikolić izjavio je u Novom danu, govoreći o vakcinaciji protiv koronavirusa, da se „Vlada opredelila da nema nikakvu nacionalnu kampanju za vakcinisanje“. „Izuzetno je poražavajuće da lekari ne žele da prime vakcinu, to pokazuje koliko je Srbija zatrovana teorijama zavere, koliko ne postoji poverenje u nauku. To je sve posledica tabloidizacije, kad se na tom polju vidi koliko je to uzelo maha, to izaziva ozbiljnu zabrinutost“, kaže.

Prema njegovim rečima, nije prvi put da se u medijima suočavamo sa tim da se sprema neki državni udar.

„Nije prvi put da sve ostane po starom posle pokušaja tih državnih udara. Zabrinjava neozbiljnost u korišćenju toliko ozbiljnih termina i uopšte koncepata kao što je državni udar, puč… Šalje se jedna poruka neozbiljnosti svakome ko iole prati situaciju u Srbiji spolja“, kaže on.

Ističe da su ljudi „nekako postali imuni“.

„S druge strane, tvrdo biračko telo koje prati i pažljivo neguje kult vođe Aleksandra Vučića mora da se hrani tom tenzijom. On mora permanentno da održava tu tenziju, da bude neko ko održava tu tenziju, ali i neko ko razrešava tu tenziju. Kako će se ova konkretno tenzija razrešiti ne znamo, da li je ovo sukob unutar stranke sa Stefanovićem, ili nešto treće, to ćemo da vidimo, najverovatnije neće ništa spektakularno iz toga da izađe“, kaže Nikolić.

Kako kaže, to što je vladika Grigorije završio u tabloidima je ozbiljan signal.

„Koliko se sama vlast uplašila da može iz crkve da se artikuliše neka vrsta opozicione racije“, kaže on.

On nije rekao da će se kandidovati, ističe Nikolić, dodajući da je, ipak, rekao jednu dovoljno provokativnu stvar.

„Trunka sumnje koju vladika Grigorije ostavi da će se možda baviti politikom u najširem smislu je dovoljna da mi opravdano sumnjamo da je to moguće – on je rekao da aktivno radi na organizovanju nekog komiteta za spas Srbije… To je jedna ozbiljna najava političkog organizovanja, nema veze da li će on da se kandiduje ili ne, ukoliko on bude duhovni ili materijalni osnivač svega toga. Ja ne verujem da će se on aktivno uključiti, da skine mantiju, stavi kravatu i da se bavi politikom, ali videli smo saopštenje SPC, koje eksplicitno navodi da on govori u svoje ime. Svaki radikalniji potez od strane vladike, može da povuče još radikalniju rekaciju SPC i ko zna kuda to vodi“, kaže Nikolić.

Govoreći o vakcinaciji protiv koronavirusa, kaže da ga „pored kilavog procesa same vakcinacije, brine još nešto“.

„U negotinskom domu zdravlja je 23 od 490 zaposlenih iskazalo interesovanje da se vakciniše Fajzerovom vakcinom. Vlada se opredelila da nema nikakvu nacionalnu kampanju za vakcinisanje. Izuzetno je poražavajuće da lekari ne žele da prime vakcinu, to pokazuje koliko je Srbija zatrovana teorijama zavere, koliko ne postoji poverenje u nauku. To je sve posledica tabloidizacije, kad se na tom polju vidi koliko je to uzelo maha, to izaziva ozbiljnu zabrinutost“, kaže.