NaslovnaVestiNiški žandarm dobio MUP na sudu, moraju da ga vrate na posao

Niški žandarm dobio MUP na sudu, moraju da ga vrate na posao

Žandarm iz Niša Zlatko Gigić, koji je dobio otkaz iz službe po odluci bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića jer je sa još šestoricom kolega bio osuđen zbog toga što su pretukli braću sadašnjeg predsednika Srbije i ministra finansija Andreja Vučića i Predraga Malog, oborio je ministrovo rešenje o otkazu pred Upravnim sudom u Nišu, navode iz Policijskog sindikata “Sloga”.

Sedmorica niških žandarma bili su optuženi da su pretukli Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojicu vojnih policajaca tokom Parade ponosa 2014. godine u Beogradu i zbog tog događaja proglašeni su krivim.

Nakon šest godina suđenja, ukidanja presude, potom potvrde i uvećanja kazne, petorica niških žandarma, učesnika incidenta sa Andrejem Vučićem i Predragom Malim su dobili otkaze, zbog čega su bili, prema svedočenju Gigića za Južne vesti, on i njegove kolege osuđeni da budu socijalni slučajevi.

Borbu za pravdu Gigić je nastavio u Upravnom sudu u Nišu, pred kojim je poništio rešenje Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je u obavezi da žandarmu Gigiću nadoknadi troškove spora od 17.870 dinara u roku od 15 dana od dana prijema presude, dodaju iz Sloge.

Prema navodima iz presude Upravnog suda, osporenim rešenjem, konačnim u upravnom postupku, utvrđuje se da je Gigić Zlatku, policijskom službeniku Ministarstva unutrašnjih poslova, Žandarmerije, Odreda žandarmerije u Nišu, prestao radni odnos dana 19.12.2019. godine, po sili zakona, jer je pravnosnažnom presudom Višeg suda u Beogradu, od 17.04.2019. godine, tužiocu izrečena uslovna osuda tako što mu je utvrđena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 8 meseci i istovremeno određeno da se ovako utvrđena kazna neće izvršiti ukoliko okrivljeni za vreme proveravanja u trajanju od tri godine po pravnosnažnosti presude ne izvrši novo krivično delo – navode iz policijskog sindikata.

Ispitivanjem rešenja o otkazu, u procesu je po oceni Suda ukazano da je osporenim rešenjem povređen zakon na štetu tužioca Gigića, pišu iz Sloge.

„Otkazi u Žandarmeriji zbog sukoba sa Andrejem Vučićem?“

Žandarmi: Osuđeni smo uslovno, otkaz je nezakonit

– Od Ministarstva unutrašnjih poslova očekujem samo pravdu i da me vrate na posao. Ja sam se 30. novembra pismenim putem obratio komandantu Odreda Žandarmerije Niš zahtevajući da postupi po presudi. Sada je MUP na potezu. U slučaju nepoštovanja odluke suda slediće koraci koje predviđaju pravni propisi i Ustav – sindikat prenosi izjavu Gigića.

Inače, dan nakon Gigićevog gostovanja u emisiji Južnih vesti, Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je saopštenje u kom objašnjava da su otkazi žandarmima „u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju krivičnih dela, doneta rešenja o prestanku radnog odnosa petorice pripadnika Žandarmerije“.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести