NaslovnaVestiNOVI ŠAMAR EU ZA VUČIĆA: Traži da pohapsi SNS batinaše, DA LI...

NOVI ŠAMAR EU ZA VUČIĆA: Traži da pohapsi SNS batinaše, DA LI VUČIĆ SME DA KRENE NA SVOJE LJUDE???

Na dnevnom redu Evropskog parlamenta sutra će se naći predlog “Rezolucije o Srbiji” u kojoj se poseban akcenat stavlja na prinudni rad zaposlenih u kineskoij fabrici Linglong i nasilju koje je viđeno tokom ekoloških nedavnih ekoloških protesta. Portal Nova.rs eksluzivno objavljuje sadržaj dokumenta o kom će sutra debatovati evroposlanici.

Zajednički predlog Rezolucije u EP potpisali su poslaničke grupe Renew Europe (“Obnoviti Evropu/liberali), Zeleni, poslanička grupa S&D (socijaldemokrate), predstavnici Levica. Za razliku od prethodnih slučajeva, iza dokumenta su ovog puta stali i predstavnici Evropske narodne partije (EPP) koja je u prošlosti gajila bliske odnose sa Srpskom naprednom strankom, koja je ujedno i njihov pridruženi član.

Autori rezolucije podsećaju da je Srbija potpisinica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i da je u obavezi da poštuje konvencije Međunarodne organizacije rada i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Zbog svega toga, poslanici EP su izrazili duboku zabrinutost zbog prinudnog rada, kršenja ljudskih prava i trgovine ljudima za koju postoji sumnja da se odvija u fabrici Linglong.

“EP izražava duboku zabrinutost zbog navodnog prinudnog rada, kršenja ljudskih prava i trgovine ljudima oko 500 Vijetnamaca na gradilištu kineske fabrike Linglong u Srbiji. Pozivamo srpske vlasti da pažljivo istraže slučaj i da obezbede poštovanje osnovnih ljudskih prava, posebno prava radnika u fabrici i da EU dostave zaključke svojih istraga, te da počinioce pozovu na odgovornost”, navodi se u dokumentu.

U predlogu se navodi da je neophodno apelovati na vlast u Srbiji da omogući slobodan i nesmetan pristup fabrici Linglong u Zrenjaninu i smeštajnim objektima vijetnamskih radnika nevladinim organizacijama, zvaničnicima Evropske unije i drugim predstavnicima međunarodnih organizacija.

“Pozivamo delegaciju EU u Srbiji da pomno prati ove procese i sudbinu 500 vijetnamskih radnika, ali i Srbiju da poboljša usklađenost sa radnim pravom EU, usvoji novi Zakon o pravu na štrajk i da se pozabavi sa problemom koji se odnosi na rad na crno”, navodi se u dokumentu uz apel vlastima da izmeni Zakon o inspekcijskom nadzoru kako bi isti bio u skladu sa relevantnim konvencijama Međunarodne organizacije rada, koje je Srbija ratifikovala.

“Izražavamo duboku zabrinutost zbog ozbiljnih problema sa korupcije i vladavine prava u oblasti životne sredine, opšteg nedostatka transparentnosti i procene uticaja infrastrukturnih projekata na životnu sredinu i društvo, uključujući kineske investicije i zajmove, kao i multinacionalne kompanije, kao što je Rio Tinto”, navodi se u dokumentu.

„Otvaranje kalstera znači da morate da slušate građane koji protestuju“

Poslanici Evropskog parlamenta upozoravaju vlast u Srbiji da je otvaranje Klastera 4 “Zelena agenda i održiva povezanost”, u pregovorima o pristupanju, ujedno i poziv vlastima u Srbiji da prate legitimnu zabrinutost izraženu u ekološkim protestima i da se hitno pozabave ovim problemima tokom pregovora.

“Izražavamo zabrinutost zbog sve većeg uticaja Kine u Srbiji i širom Zapadnog Balkana. Stoga, pozivamo Srbiju da ojača svoje zakonske standarde za kineske poslovne aktivnosti”, piše u rezoluciji.

Iz EP apeluju da bi srpski zakoni o radu i zaštiti životne sredine trebalo da se primenjuju i na kineske kompanije koje posluju u zemlji.

“Izražavamo duboku zabrinutost zbog sve većeg nasilja ekstremističkih i huliganskih grupa protiv mirnih ekoloških demonstracija i zbog količine sile koju je policija upotrebila protiv demonstranata. Istovremeno, osuđujemo nasilno ponašanje huligana prema mirnim demonstrantima i svako krešenje osnovnog prava na mirno okupljanje. Naglašavamo da je sloboda okupljanja ljudsko pravo i pozivamo srpske vlasti da na odgovarajući način istraže nedavne slučajeve masovnih protesta u kojima je policija navodno prekoračila svoja ovlašćenja ili nije uspela da zaštiti demonstrante od nasilja i njihovo ljudsko pravo na mirno okupljanje”, poručuje poslanici EP uz poziv srpskoj vlasti da javno osude postupke huligana protiv demonstranata.

Evroparlamentarci su izrazili zabrinutost zbog ograničenog vremena i prostora na raspolaganju za otvorenu debatu o Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi i izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji.

Sloboda medija i dalje problem Srbije

“Žalimo zbog dugoročnih trendova medijske pristrasnosti i brisanja granica između aktivnosti državnih službenika, policije i stranačkih političara. Istovremeno, žalimo zbog pogoršanja slobode medija i porasta uvredljivog jezika, zastrašivanja, pa čak i govora mržnje prema predstavnicima opozicije, nezavisnim intelektualcima, nevladinim organizacijama, novinarima i istaknutim pojedincima. Pozivamo srpske vlasti da preduzmu hitne mere kojima će garantovati slobodu izražavanja i nezavisnosti medija”, navodi se.

Osuda napada na Mariniku Tepić

Poslanici EP su izrazili zabrinutost zbog toga što se rad nevladinih organizacija odvija u okruženju koje nije otvoreno za kritiku i upozoravaju da su nedopustivi napadi, poput onog koji je viđen na televiziji Pink, kad je potpredsednica SSP Marinika Tepić izvređana zbog njenog etničkog porekla.

“Žalimo zbog nedavnih napada na liderku Ujedinjene opozicije Srbije Mariniku Tepić, koji su viđeni na TV kanalu koji sponzoriše vlada. Pozivamo vlast u Srbiji da otvori prostor za civilno društvo i nezavisne medije i da im osiguraju rad bez ograničenja, zastrašivanja i da prekine sa kriminalizacijom njihove aktivnosti”, napominje se.

Evroposlanici pozivaju vladu Srbije da radi na efikasnim i proverljivim, fundamentalnim reformama i da se pozabavi strukturnim reformama i nedostacima u oblastima vladavine prava, osnovnih prava, slobode medija, borbe protiv korupcije i funkcionisanja demokratskih institucija i javne uprave.

“Pozdravljamo činjenicu da članstvo u EU i dalje predstavlja strateški cilj Srbije i da je to među prioritetima vlade. Zbog toga podstičemo srpske vlasti da aktivnije i nedvosmislenije iskažu svoju privrženost evropskim vrednostima u javnoj debati i očekuje jasnu i nedvosmislenu posvećenost Srbije, i rečima i delima – da na vidljiv i proverljiv način ispuni svoje obaveze prema pristupanju EU”, stoji u dokumentu.

Zašto su poslanici uputili rezoluciju

Poslanici EP predložili su “Rezoluciju o Srbiji” uz napomenu da su demokratija, ljudska prava i vladavina prava temeljne vrednosti EU, te da su u središtu procesa proširenja i stabilizacije i pridruživanja.

Oni naglašavaju da bi Srbija trebala da napravi ozbiljne rezultate u u pridruživanju, podržavanju i odbrani vrednosti poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava.

Napominje se da sloboda izražavanja i nezavisnost medija i dalje predstavljaju pitanja koja bi trebalo prioritetno rešiti.

“Srbija povećava broj ugovora sa velikim kineskim industrijalcima i daje Kini sve više zakonskih privilegija, čak i kada su one u suprotnosti sa evropskim pravom. Sporazum o zapošljavanju stranaca između Beograda i Pekinga dozvoljava primenu kineskog zakona o radu u Srbiji, a u martu 2021. je već bilo medijskih izveštaja o maltretiranju zaposlenih u kineskoj kompaniji Ziđin, koja je 2018. preuzela rudnik bakra u istočnoj Srbiji, dok su im oduzeti pasoši i smešteni u nesigurnim uslovima. Detektovane su i ozbiljne optužbe protiv kineske kompanije za proizvodnju guma Linglong u Zrenjaninu”, naglašavaju poslanici.

Protesti: Policija prekoračila ovlašćenja, sumnja se da su zakoni usvajani zbog Rio Tinta

Poslanici EP navode da su širom Srbije nedavno održani ekološki protesti zbog “naglog” usvajanja dva zakona – o referendumu i narodnoj inicijativi i o eksproprijaciji, te da se smatra da oni otvaraju prostor za kontroverzne projekte stranih ulaganja, kao što je rudnik kompanije Rio Tinto.

“Građani Srbije iskoristili svoje osnovno ljudsko pravo na mirno okupljanje, dok istovremeno postoje ozbiljne sumnje da su policijske snage prekršile svoju obavezu zaštite života, prava i sloboda građana. Oni su upotrebili ozbiljnu količinu sile i uhapsili su nekoliko demonstranata. S druge strane, demonstrante su napale neidentifikovane naoružane grupe, huligani sa bagerima”, stoji, između ostalog, u dokumentu u koji je naš portal imao uvid.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
52PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

3 KOMENTARA

  1. Nigde ne procitah da su ekolozi prebijali ljude koji su zurili, na rucak ,kafu…kako rece ona koja initira premijerku, sta sad ima na to da kaze. A sta ima na to da kaze onaj sto okopavao Jovanjicu, ko je naredio da se policija povuce, da bi bitange koji jedino funkcionisu kad zemljom vlada baraba, napadaju motkama i plasticnim cekicima…da mi je da ga samo jednom mlatnem tom plastikom, mamicu mi njihovu

  2. Ja mislim da tebatinase sa motkama treba pohapsiti a onaj ko je naredio policiji da se povuce da se hitno smeni i da mu se zabrani bilo koja javna funkcija. Takodje da se ispita i privede pravdi vozac bagera jer je bageru kao radnoj masini koji se secam zabranjeno kretanje auto putevima.
    Ono sto me najvise nervira je to da EU koja drzi deo srbije pod okupacijom vise brine o gradjanima (koji protestvuju) nego njihova drzava – sramota

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site