NaslovnaVestiOD VUČIĆEVOG "ZLATNOG DOBA" POBEGLO VIŠE OD 240.000 HILJADA LJUDI

OD VUČIĆEVOG „ZLATNOG DOBA“ POBEGLO VIŠE OD 240.000 HILJADA LJUDI

Prema podacima Agencije EU za statistiku (Eurostat), Srbiju je u periodu od 2013. do 2020. godine napustilo preko 240.000 građana. Masovne migracije stanovništva poklapaju se sa periodom uspostavljanja vladavine Srpske napredne stranke i usponom njenog lidera Aleksandra Vučića.

Na alarmantne podatke, kad je u pitanju Srbija, u svojoj kolumni nedavno je upozorio i predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Tonino Picula, koji je istakao da “mladi i obrazovani nogama” glasaju protiv aktuelnog predsednika Srbije.

Leta 2012. godine formirana je vlada, čiju okosnicu i dan-danas čini Srpska napredna stranka. Naredna, 2013, vodi se ujedno i kao prva tokom koje su izvršnu vlast držali naprednjaci i njihov lider Aleksandar Vučić.

Od te godine, pa do 2020. godine, sa izuzetkom 2019., za koju nisu dostupne informacije o migracijama, Srbiju je, prema podacima Eurostata, napustilo čak 243.855 stanovnika, kojima su izdate boravišne dozvole u zemljama članicama Evropske unije

Uprkos bombastičnim najavama kako je u našoj zemlji nastupilo “zlatno doba” i navodima Aleksandra Vućića da je ekomomija Srbije najbrže rastuća u Evropi, veliki broj građana odlučuje da sreću i profesionalnu afirmaciju potraži izvan granica naše zemlje upravo zbog loše ekonomske situacije i činjenice da je partijska knjižica uslov za radnu.

Kako je Vučić postajao moćniji, tako je sve više građana bežalo iz Srbije

Podaci pokazuju i da je broj odlazaka iz naše zemlje u konstantnom rastu od 2015. Samo godinu dana ranije u Srbiji su održani izbori na kojima je ubedljivu pobedu odneo SNS, osvojivši 48,35 odsto, nakon čega je premijer postao Aleksandar Vučić. Pomenuta izborna trka u značajnoj meri je reflektovala tadašnje raspoloženje građana, imajući u vidu da su ostali upamćeni kao izbori sa najmanjom izlaznošću do tada. Biračko pravo iskoristilo je tek 3,59 miliona građana, što je 53,09 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

U godini kad je Aleksandar Vučić postao predsednik Srbije, 2017, broj građana koji su dobili boravišnu dozvolu u EU je iznosio 40.350, a godinu dana kasnije broj odlazaka iz Srbije gotovo da je dupliran u odnosu na 2013. i iznosio je čak 52.049.

Zvanični podaci o migracijama za 2019. nisu poznati, dok najnoviji podaci Eurostata, objavljeni u novembru ove godine, pokazuju da je Srbiju tokom 2020, uprkos ograničenom kretanju i pandemiji virusa korona, napustilo 40.872 građana.

Migracije pokrenule raspravu o vizama

Da je zabrinjavajući procenat onih koji odlaze iz Srbije, pokazuje i informacija do koje je došao portal Euobserver, a prema kojoj se razmatra ukidanje bezviznog režima zemljama Zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija.

Prema internom dokumentu EU, u koji je pomenti portal imao uvid, Srbija je svrstana među 10 najproblematičnijih zemalja kad je u pitanju poštovanje bezviznog režima, zbog čega Nemačka smatra da bi Evropska komisija trebalo da podseti da je pokretanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima realna opcija.

Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Upravo je Nemačka zemlja gde je izdato najviše boravišnih dozvola građanima Srbije.

Demografkinja i profesorka na Geografskom fakultetu Danica Šantić za “Novu” kaže da istraživanja pokazuju da ljudi uglavnom napuštaju Srbiju iz ekonomskih razloga.

„Studije govore da postoji niz razloga zbog čega građani odlaze i da je jedan od glavnih uzroka to što ne vide sebe u budućnosti u Republici Srbiji. Većina njih smatra da će im prihodi biti veći i da će kvalitet života biti bolji izvan zemlje“, objašnjava ona.

S druge strane, dugogodišnji saradnik Krovne organizacije mladih, politikolog Boban Stojanović, za „Novu“ kaže da je sistem u Srbiji, odnosno rasprostranjena korupcija, dominantan razlog zbog čega mladi odlučuju da sreću potraže izvan zemlje.

On dodaje da mladi uviđaju da je politička pripadnost najvažnija za posao.

„Mladi se ne odlučuju za taj korak direktno zbog nedostatka političkih sloboda, odnosno tipa režima, ali podaci više nego jasno ukazuju da su razlozi zbog kojih odlaze povezani sa partokratijom, nedemokratskom vlašću i poremećenim sistemom napredovanja u Srbiji“, zaključuje on.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести