NaslovnaVestiOTKRIVAMO Šapić čoveku na samrti uzeo lokal za siću, pa na njegovo...

OTKRIVAMO Šapić čoveku na samrti uzeo lokal za siću, pa na njegovo ime divlje zidao

 

Da aktuelni predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić ispunjava sve uslove i standarde političke stranke kojoj se priklonio, kao i da je na osnovu istih stekao legitimno pravo da bude jedan od ozbiljnijih kandidata za gradonačelnika prestonice, potvrđuju njegovi „rani radovi“ i sklonost ka zloupotrebi funkcije i malverzacijama. Dok se brojni stanovnici Novog Beograda još uvek „kunu“ u njegovu stručnost, posvećenost i ažurnost, iz dana u dan sve je veći broj onih koji su na svojim leđima osetili kako bivši reprezentativac zapravo posluje. Među njima je i porodica pokojnog novobeogradskog ugostitelja, vlasnika porušenog lokala „Indeks 10“ Amdija Alilija.

Ovaj lokal je još 2016. postao predmet prvog većeg sukoba i razmirica na liniji SNS – Šapić, koji je tih godina bio jedini lokalni funkcioner, preostao iz garniture prethodne vlasti. Kako to obično biva, slučaj Alili je na posletku iskorišćen da se tenzije najpre umire, a potom i pretvore u okosnoicu buduće saradnje, a sve u cilju očuvanja funkcije.

Sve je počelo kada je gradska građevinska inspekcija podnela prijavu zbog nelegalne gradnje objekta, koji je osvanuo na mestu „Indeksa 10“ u Studentskom gradu, mestu decenijama poznatom po tome što je svaki student koji bi položio ispit s desetkom, uz dokaz u svom indeksu, dobijao besplatnu pljeskavcu.

Na mestu tok prizmenog lokala, čiji je vlasnik u međuvremenu preminuo osvanuo je duplo veći objekat na sprat ispostaviće se, u vlasništvu Radeta Dedovića, danas takođe pokojnog, rođenog ujaka Aleksnadra Šapića.

Dedović je lokal kupio od Alilija neposredno pre njegove smrti, daleko ispod tržišne cene. S očiglednom namerom širenja već razrađenog i uzpešnog biznisa, Dedović je odlučio da objekat proširi čitavim spratom – naravno, bez dozvole.

Usledila je najpre policijska, a potom i prijava porodice, odnosno zakonskih naslednika Amdija Alilija, koji su osporili kupovinu lokala, tvrdeći da njihov otac i suprug izmanipulisan i prevaran na samrti.

U krivičnoj prijavu u koju je portal Nova. rs imao uvid navodi se, između ostalog, da je lokal za 30.000 evra, ceni trostruko manjoj od tržišne, kupio zapravo Šapić i to preko svog ujaka. Porodica Alili tvrdi da je na taj način oštećena zbog čega je zatražila zaštitu od strane istražnih organa, ne računajući verovatno, da isti isključivo pružaju zaštitu političkim interesima pojedinaca, što se četiri godine kasnije i pokazalo na delu.

Naime, Više tužilaštvo u Beogradu ironično, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije odbacili su obe prijave protiv Šapića, neposredno pre nego što se njegova stranka „Spas“ zvanično „slizala“ sa SNS. Tužilaštvo je zaključilo u čitavom slučaju nije bilo ničeg spornog, kao i da se kupoorodaja samog lokala ne može osporiti jer je uredno overena kod notara.

Odluka ovog tužilaštva se očigledno predugo kuvala na tihoj vatri, dok je za to vreme njen vinovnik Aleksandar Šapić, postajao sve bliži SNS i na kraju konačno presvukao u njihov kadar. To potvrđuje i podatak da je advokat porodice više puta slao prigovor tužilaštvu da počne da se bavi predmetom, za šta im je, pokazaće se, trebalo dodatan motiv – beogradski izbori.

U prijavi porodice Alili kojom su pored Šapića bili obuhvaćeni i njegov ujak Dedović, kao i novobeogradskog graževinskog inspektora Nebojše Jovanovića, ali i NN osobe, to jest investitora gradnje novog i nelegalnog objekta. Ta nepoznata osoba u krivičnoj prijavi policije je označena kao investitorka Borica Maljević, a koja je na kraju ostala jedini predmet istražnih organa – bar zvanično.

Kako je afera raskrinkana

Nakon što je Šapićev ujak postao vlasnik „Indeksa 10“ u oktobru 2016.,, na scenu je stupio i njegov službenik iz odeljenja za inspekcijske poslove Jovanović. Mesec dana kasnije, on izlazi na tereni nalaže sanaciju objekta „jer ugrožava okolinu“. Naredba za sanaciju je pak, bila upućena na ime prethodnog vlasnika Alilija – koji posle nekoliko dana umire nakon teške bolesti. Sredinom januara 2017. na adresu Gradske inspekcije stiže prijava Uprave studentskog centra zbog sumnjive gradnje objekta u njihovom krugu.

Oni su tada naveli da je prethodni vlasnik preminuo, da ne znaju ko je novi, ali da se, iz nekog razloga, gradnja odvija – isključivo noću. Inspekcija izlazi na teren i zatiče duplo veći obejakt u izgradnji i nalaže momentalnu obustavu radova. Nakon ogluđenja o tu odluku, uključuje se i policija koja na kraju podnosi krivičnu prijavu, a pridružuju se i članovi porodice Alili koji tvrde da su kupci iskoristili teško fizičko i psihičko stanje pokojnog Amdija i izmanipulisali ga da potpiše ugovor i u bescenje proda svoj biznis.

Kako je portal Nova.rs ranije pisao, predistražne radje trajale su pune četiri godine, a odluka o nepokretanju istrage doneta je pravosnažno neposredno pre nego što je Šapić postao član SNS.

Zašto tužilaštvo nikada nije saslušalao Šapića ostala je nepoznanica, a da li će porodica Halili preduzeti neke nove koraka kako bi dokazala njegove zloupotrebe zasad nije poznato.

Sporni objekat, na mestu Alilijeve ćevabčinice uredno stoji i danas, ali je prostor, kako nezvanično saznajemo izdat jednoj kladinici. Da li studenti s desetkom u indeksu imaju neke povlastice kod novog rukovodska, zasad takođe nije poznato.

 

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести