NaslovnaVestiOTKRIVAMO Vučić sinu Danilu KUPIO NAVIPOVU VINARIJU OD 700 HEKTARA

OTKRIVAMO Vučić sinu Danilu KUPIO NAVIPOVU VINARIJU OD 700 HEKTARA

Za oko 70 miliona dinara beogradska firma Milenijum tim, koja se pretežno bavi građevinom, kupila je oko 190 hektara vinograda kod Leskovca. U zakup su uzeli još 521 hektar državnog zemljišta i to na 30 godina. Dok iz opozicije i od građana dolaze sumnje da su komasacija, uknjiženje, pa i uslovi zakupa nameštani za njih, a oni to zapravo kupili za porodicu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u Milenijum timu sve demantuju i nazivaju besmislicom.

Jedan od giganata leskovačkog “zlatnog doba“, plantaža nekadašnjeg Navipa, prodata je beogradskoj kompaniji Milenijum tim, koja je široj javnosti postala poznata nakon rušenja u Savamali.

Ovu firmu koja je suštinski paravan SNSa je kontrolisao Savet za borbu protiv korupcije i ocenio “da postoje indicije da se tokom privatizacije desilo organizovano krivično delo i unapred dogovorena kupovina ispod tržišne vrednosti”.

Njihovo ulaganje na jugu nastavljeno je u okolini Leskovca, u ataru sela Donje i Gornje Stopanje, Vinarce, Milanovo, Podrimce i Zalužnje. Na plantaži koju je držao Navip i koja je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka bila jedna od najvećih i zapošljavala na hiljade sezonskih radnika. Njihova fabrika je ujedno bila jedna od najuspešnijih u preradi voća, a pre svega grožđa.

Poslednjih godina ogromna površina zemljišta stajala je neobrađena, pa je 2014. Leskovac pokrenuo komasaciju ili ukrupnjavanje zemlišta kako bi se odredilo koliko tačno hektara pripada Republici Srbiji, a koliko Navipu.

Cilj komasacije je bio da se odvoji državno poljoprivredno zemljište od zemljišta u vlasništvu Navipa i zbog toga je urađeno to ukrupnjavanje zemljišta. Na taj način bi Ministarstvo poljoprivrede stečeno zemljište putem javnog nadmetanja davalo u zakup i tako prihodovalo – kažu u Kabinetu gradonačelnika Leskovca.

Nakon sprovedene komasacije utvrđeno je da je oko 521 hektar državnog zemljišta, dok je Navipu pripalo 190 hektara, a pošto je preduzeće u stečaju, kako su rekli u Kabinetu, stavljeno je na prodaju.

Na licitaciji koja je bila zakazana za 30. septembar 2020, po skoro početnoj ceni Navipove vinograde i nešto od preostalih zgrada kupio je beogradski Milenijum tim.

Kako za Južne vesti kaže zamenik generalnog direktora ove firme Ivan Bošnjak, kupljeno je tačno 186 hektara po ceni od 68.670.623 dinara, iako je, kako piše u pozivu, procenjena vrednost bila oko 135 miliona dinara, bez poreza.

Procenjeno na više od 135 miliona, prodato duplo jeftinije; foto: printscreen

Koji mesec kasnije, 3. decembra iste godine, Milenijum je na 30 godina zakupio i preostali 521 hektar državnog zemljišta.

Plan je da se na celokupnoj površini podigne moderan zasad vinograda i izgradnja prerađivačkih kapaciteta i objekata turističke namene. Naša osnovna delatnost jeste građevinarstvo, ali u okviru grupacije posedujemo kompanije koje se bave ulaganjima u druge privredne grane. Pored toga, porodično se bavim poljoprivredom već pet godina – kaže Bošnjak.

Zanimljivo je da je bilo nemoguće potpisati desetogodišnje ugovore sa ovim kompanijama jer zemljište nije bilo uknjiženo – kažu u Kabinetu Gorana Cvetanovića.

Zato se krenulo u sređivanje Katastra, a nezvanične informacije su da je za to bio angažovan i helikopter, kao i da se u medijski nenajavljenoj poseti Leskovcu o tome brinuo i ministar finansija Siniša Mali, u oktobru prošle godine.

Za rekordnih nekoliko meseci parcele su katastarski rešene i upisane, pa ih je Milenijum tim zakupio na 30 godina, iako se zemljište dosadašnjim zakupcima izdavalo na 10 godina. U Cvetanovićevom Kabinetu kažu da su tako odlučili stručnjaci.

Otkud Vučići u ovoj priči?

 

U kafani nakon slikanja u vinogorju? foto: printscreen

Čitav proces uknjiženja, prodaje i izdavanja vinograda oko Leskovca ubrzan je od proleća prošle godine, u vreme pandemije, kada je cela država bila u vanrednom režimu rada.

Sam predsednik Aleksandar Vučić je u jednoj leskovačkoj kafani sedeo sa gradonačelnikom Cvetanovićem u maju prošle godine. Datumi objava na društvenim mrežama pokazuju da je to bilo dan nakon što je na Vučićevom Instagramu osvanula slika iz nepoznatog vinogorja uz rečenicu “Lepote i bogatstvo Srbije u jednom pogledu”, u periodu kada je zvanično posetio i Prokuplje. RTS je pisao o slici iz kafane uz konstataciju da „predsednik nije naveo kojim povodom je bio u Leskovcu“.

Navodno je na slici baš vinogorje u okolini Leskovca, koje je sada u vlasništvu Milenijum tima, firme koju je odavno istraživački portal KRIK povezao sa porodicom Vučić i to preko braće Siniše i Predraga Malog. Predrag je bio zajedno sa Andrejem Vučićem kada su ih tukli žandarmi u Beogradu, a zajedno su jedno vreme bili i u vrhu Košarkaškog kluba Crvena zvezda. U Upravnom odboru Zvezde je tada bio i sagovornik Južnih vesti, a predstavnik Milenijum tima Igor Bošnjak.

Vučić u vinogradu

Pored toga, pomenuti istraživački portal utvrdio je da je Predrag Mali vozio “audi” Milenijum tima, a firma mu je ustupila i stan u kojem je živela njegova devojka.

Poznato je da je predsednik Srbije ljubitelj vina o čemu često javno govori, a vlasnik TV Pink Željko Mitrović je u jednoj od emisija “Hit tivita” rekao da se Vučićev sin Danilo bavi vinima i da ima vinariju.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести