NaslovnaVestiPet pobuna kojima su građani ispeli da spreče fatalne odluke vlasti

Pet pobuna kojima su građani ispeli da spreče fatalne odluke vlasti

Građani koji su 4. decembra izašli na ulice i na dva sata blokirali važne saobraćanice širom Srbije uspeli su da izdejstvuju povlačenje spornih izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Ovo nije jedini primer koji pokazuje da udruženi građani imaju moć da menjaju stvari – a svi se još uvek dobro sećaju odbrane Rakitske reke od stavljanja u cevi, odbrane zelene površine u bloku 37 od investitora, bare Reve od pretvaranja u deponiju šuta i povlačenje odluke o lokdaunu koji je Vlada htela da uvede.

Blokade puteva

Mesec za nama su obeležile blokade puteva u znak protesta zbog iskopavanja rude litijuma i radova na projektu „Jadar“ koje izvodi kompanije Rio Tinto. Počelo je sa zahtevom da se iz procedure povuče sporan zakon o eksproprijaciji, i da se izmene nova zakonska pravila za podnošenje građanskih inicijitiva i raspisivanja referenduma. Zahvaljujući blokadi autoputa E75 u Beogradu, kao i saobraćajnica na oko 50 lokacija u Srbiji, usvojena su oba zahteva – uprkos negodovanju i odugovlačenju. Ipak, rat još nije do kraja dobijem, pa ekološke organizacije i aktivisti najavljuju da će i u 2022. nastaviti bitku, sve dok Rio Tinto konačno ne bude proteran iz Srbije

Odbrana bare Reve

Predeo netaknute prirode, na 15 minuta vožnje od centra Beograda, bara Reva i šumoviti predeo oko nje, uz desnu obalu Dunava, bio je na je na teško udaru uprave grada i gradskih komunalnih preduzeća.

Staništa mnogih zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta prošlog leta počeli su da zatrpavaju kamioni građevinskim otpadom, stvarajući divlju deponiju šuta, betona, stakla, armature. Ljuti građani, meštani okolnih naselja, su se zbog toga u maju okupili na toj lokaciji gde su nedeljama dežurali ne dozvoljavajući istovar građevinskog otpada.

Građani su u julu uspeli da prekinu istovar otpada, a sredinom novembra su bara Reva i područje oko nje ušli su u proceduru kojom će biti proglašeni za zelenu površinu. U novembru je stigla još jedna dobra vest. Naime Bara Reva i područje oko nje ušli su u proceduru kojom će biti proglašeni za zelenu površinu, saopštili su iz Ekološkog ustanka.

Početkom juna mašine su stigle na zelenu površinu u bloku 37 radi izgradnje ogromne zgrad, tik uz postojeću, koja bi mnogim građanima zaklanjala pogled i svetlost. Revolitrani građani su zbog toga počeli danima da se okupljaju i formiraju „živi zid“ oko gradilišta.

Borba stanara, koja je na kratno prekidana lažnim obećanjima Gorana Vesića da će radovi biti obstavljeni, trajala je gotovo mesec dana. Istrajni građani uspeli su u svojoj nameri – građevinske mašine su 28. jula povučene iz bloka 37.

Studenti i građani su bili u pravu

Ulice Beograda 2. Jula 2020. godine bile su uveče bile su pune studenata, samo nekoliko sati posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića koja im se nije svidela – da će domovi biti zatvoreni.  Studenti su se ponovo okupili u petak ujutru u centru grada, ispred Filozofskog fakulteta, a do tad je tadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević već najavio da studenti neće biti iseljeni iz domova. Studenti se još nisu bili u potpunosti smirili i nizali nove zahteve kad je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 7. jula izgovorio rečenicu koja je podigla i druge građane na noge.

„Od sutra će biti zabranjeno svako javno okuplajnje za više od pet ljudi bilo na otvorenom ili u zatvorenom, a od petka idemo na dugačak policijski čas, zabranu kretanja, do ponedeljka, a od ponedeljka ćemo da vidimo šta dalje“, rekao je Vučić.

Nije prošlo ni nekoliko sati od te izjave a građani su već bili ispred Narodne skupštine. Protesti koje su obležili nemiri, tuče i hapšenja nastavljeni su i narednih dana, iako su građani gotovo istog dana izdejstvovali povlačenje odluke o uvođenju policijskog časa.

Rakita

Nekoliko stotina aktivista iz cele Srbije je u avgustu 2020. rešilo da uništi cevi koje je investitor ubacio u tamošnju reku, zarad svog profita i izgradnje mini hidreolektrane. Aktivisti su time, zapravo, samo uzeli pravdu u svoje ruke i u praksu sproveli rešenje koje je donelo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, a kojim su obustavljni dalji radovi. Tada su onesposobljene cevi i svi planovi investitora radovi, ali pokret „Odbranimo Stare planine“ i dalje motri nad rakitskom rekom i spreman je da se ponovo reaguje, ako se investitor usudi da ponovo pokrene svoj plan za uništenje i sabijanje reke u cev.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
52PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site