NaslovnaVestiPETAK KREĆE BLOKADA BEOGRADA - OVO JE NAJMOĆNIJA GRUPA LJUDI, OD NJIH...

PETAK KREĆE BLOKADA BEOGRADA – OVO JE NAJMOĆNIJA GRUPA LJUDI, OD NJIH VUČIĆ DRHTI – ADVOKATI KREĆU U ŠTRAJK

Nove gole slike Hrkalovićke pogledajte OVDE.

Na vanrednoj sednici skupštine AKB-a za obustavu je glasalo 632 advokata, protiv je bilo njih 177, a uzdržanih je bilo deset. To znači da je Upravni odbor AKB-a u obavezi da donese rešenje o obustavi rada, koja može biti vremenski neograničena.

Zbog velikog broja advokata koji su došli da učestvuju u vanrednoj skupštini Advokatske komore Beograda odlučeno je da se glasa tako što će advokati da budu javno prozivani jedan po jedan. Od uobičajenog glasanja podizanjem ruku se odustalo, kako je rečeno za Danas, zbog toga što ima više advokata nego što je odštampano kartica za glasanje, ali i kako bi se osigurano da samo advokati mogu da glasaju. Kako je navedeno, u Kombank dvorani bilo je znatno više od hiljadu advokata. Podsetimo, po statutu AKB-a članovi skupštine su svi advokati upisani u imenik komore.

Vanredna skupština Advokatske komore Beograda sazvana je nakon što je Upravni odbor Advokatske komore Srbije odbacio predlog da se obustavi rad svih advokata do ukidanja dopune stava. Pre toga se konferencija advokata, koja je održana isto u Kombank dvorani, većinom glasova prisutnih izjasnila za obustavu.

U korenu ovog pitanja nalazi se dopuna stava Vrhovnog kasacionog suda, koji je najviši sud u zemlji doneo u septembru ove godine. Prema tumačenju advokata, ovaj stav predstavlja direktivu sudovima da u sporovima koji građani vode sa bankama, a povodom zakonitosti naplate troškova obrade kredita, odlučuju u korist banaka.

Odmah nakon donošenja stava iskristalisale su se dve grupe advokata. Umerena struja koju predstavlja većinu funkcionera advokatskih komora zalaže se za pregovore sa nadležnima kako bi se popravila pravna situacija nastala donošenjem dopune stava. Nasuprot njih je grupa advokata koja je zahteva bezuslovno ukidanje stava i zalaže se za obustavu rada kao metod za ispunjenje cilja.

Ta grupa advokata, nakon što je Upravni odbor AKS-a odbio da izglasa obustavu rada, skupila je potpise neophodne za održavanje vanredne sednice skupštine Advokatske komore Beograda. Zastupnici ove struje se nadaju da bi nakon obustave u Beogradu i ostale regionalne komore krenule tim putem.

 

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
52PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site