NaslovnaVestiPOBUNA U POLICIJI PROTIV VUČIĆA: Kreće štrajk, VUČIĆ GUBI MOĆ

POBUNA U POLICIJI PROTIV VUČIĆA: Kreće štrajk, VUČIĆ GUBI MOĆ

Profesionalni rad i uspeh u otkrivanju kriminala nažalost često je bio problem u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), dok su podaništvo i nemešanje u svoj posao postali preporuke za napredovanje. SNS i njen predsednik Aleksandar Vučić dobili su apsolutnu vlast 2014. i potpunu kontrolu nad MUP-om, kakva nije bila od 2000. jer su se do tada različite stranke u vlasti, ako ništa drugo, međusobno kontrolisale.

Od tada je ustaljena praksa da se policajci ne vrednuju po profesionalnom uspehu nego po podaništvu isključivo SNS-u. O ovome za NIN svedoče nekadašnji policajci koji su i sami doživeli progon zbog istraga koje su vodili i dokaza koje su otkrili. Zbog strožih propisa, koje je uvela ova vlast, aktivni policajci ne mogu da govore za medije bez odobrenja jer im preti automatski otkaz. Iako sada vlast preko medija koje kontroliše, odgovornost za loše stanje u MUP-u pokušava da prebaci na doskorašnjeg ministra Nebojšu Stefanovića, takva praksa je nastavljena i sa Aleksandrom Vulinom.

Prvi veliki udar na policiju bio je u drugoj polovini 2014. kada je Aleksandar Vučić kao novi premijer, predsednik stranke koja ima apsolutnu većinu, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, najavio smenu profesionalnog rukovodstva u MUP-u. Tome je, kao i danas, prethodila praksa blaćenja u režimskim medijima. Takođe su korišćene optužbe na račun policajaca, koje su izgovarali optuženi za organizovani kriminal – tada Darko Šarić.

Svi iz MUP, BIA, pa čak i tadašnji istražni sudija koji je odobravao mere protiv Šarićeve grupe su smenjeni uprkos tome što su dobili i međunarodna priznanja za akciju Balkanski ratnik. Isto se sada dešava pod ministrom Vulinom, koji kao i Stefanović i sada i nekada demonstrira isključivo odanost Aleksandru Vučiću. Sada su na udaru Slobodan Milenković i njegov saradnik Dušan Mitić koji su otkrili Jovanjicu, prema optužnici najveću plantažu marihuane u Evropi, i uhapsili sada prvooptuženog Predraga Кoluviju. Oni su već danima izloženi brutalnoj kampanji u režimskim medijima. Кampanja protiv njih je vođena i kada su otkrili Jovanjicu, a sada je ponovo počela kada je Vladimir Đukanović, advokat Кoluvije, preuzeo ulogu voditelja i intervjuisao svog branjenika.

Tu nije kraj bizarnosti jer je mnogo neobičnije što je Đukanović takođe predsedik skupštinskog Odbora za pravosuđe i tako član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca (tela koja odlučuju o karijerama tužioca i sudija), a i član je Odbora za bezbednost. A tek posle toga se desilo nešto nezabeleženo u svetskim okvirima, kada je predsednik jedne države branio okrivljenog za najveću plantažu marihuane. Vučić je komentarisao kako je tona marihuane sitnica, te da Кoluvija nikog nije ubio. Кampanjom vlasti i njihovih medija pokrenuta je degradacija Milenkovića da se sa mesta šefa Odeljenja za droge beogradske policije prebaci kao inspektor u Odeljenje za ratne zločine.

To izgleda još nije prošlo jer to nisu potpisali svi nadležni u MUP-u. Direktor policije Vladimir Rebić je mogao da potpiše, ali on je na godišnjem odmoru i neočekivano je za njegov dosadašnji rad što je stao u zaštitu Milenkovića i Mitića objašnjavajući da su oni već po dva puta saslušani i da su prošli poligraf. Nakon toga njegovo penzionisanje sa ružičastih frekvencija najavio je Tomislav Radovanović, sadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode (SSIM), čime je, kako mnogi vide, preporučio sebe na mesto Rebića.

Pre toga je u paradnoj uniformi sa jedne druge nacionalne frekvencije ovaj nekadašnji saradnik Dijane Hrkalović razrađivao optužbe protiv nje i nekadašnjeg ministra Stefanovića, koje su iznosili tabloidi. Da progon policajaca koji su radili profesionalno može biti krajnje opasan svedoči i objava advokata Zdenka Tomanovića, koji zastupa Milenkovića i Mitića, da je njegovim klijentima život ugrožen. Advokat Tomanović je rekao da su predali nadležnima ozbiljne informacije da je ugrožen život Milenkoviću i da očekuju zaštitu.

Povodom navoda predstavnika vlasti i njihovih medija da se radi o državnom udaru, Tomanović je izjavio za N1 da je to „podsmevanje logici i pravu“. Dodao je da mu „nije logično“ da pitanja za poligraf namešta, navodno u korist inspektora Milenkovića i Mitića, lice koje se poligrafskim testiranjem profesionalno bavi niz godina.

– To je rođeni brat šefa kabineta predsednika Republike (Ivice Кojića – primedba novinara). Meni nije bilo logično da će on da se usudi da namešta poligraf u korist Milenkovića i Mitića, a na štetu skrivanja nekog državnog udara – rekao je Tomanović.

Izvor: Direktno.rs

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести