Informaciju oko sutrašnjeg protesta potvrdio je za Nova.rs lider stranke Zajedno za Srbiju i bivši gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović.

„Nas su pozvali građani Loznica i Gornjih Nedeljica, kako bismo im se priključili sutra u protestu koji će biti organizovan u 10 sati ispred opštine. Mi smo tu da ih podržimo u zajedničkoj borbi i da ne dozvolimo da se kopa litijum u Jadru. Velika je stvar što će sutra pred lokalnom skupštinom biti 5.400 potpisa, gde su građani imenom i prezimenom stali protiv ovog štetnog projekta. S obzirom da je ovo prva građanska inicijativa koja je uspela, biće zanimljivo videti kako će odbornici reagovati“, rekao Zelenović za Nova.rs i pozvao ostale građane da mu se pridruže.

Sabac protest
Protesti u Šapcu Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

„Čestitam Lozničanima na hrabrosti što su skupili ovoliko potpisa. Taj broj je ekvivalentan nečemu oko čega se dogovori 300.000 Beograđana. Na to ne mogu ostati imuni odbornici skupštine, koji će sutra morati da objasne građanima odluku kakva god ona bila. Nadam se da sutra može biti doneta odluka o ukidanju prostornog plana, što bi bio veliki uspeh. Ovi potpisi govore da mi izlazimo iz mraka i da počinje oslobađanje. Loznica je čvrst i slobodarski kraj, koji treba da bude primer svima i da podstakne energiju za promene“, podvukao je lider Zajedno za Srbiju.

On je istakao da će danas u Loznici biti kao građanin, bez ikakvih stranačkih obeležja.

Ne damo Jadar: Otkazana sednica o Prostornom planu

Udruženje „Ne damo Jadar“ saopštilo je sinoć da je otkazana sednica Skupštine grada Loznica koja je bila zakazana za ponedeljak, a na kojoj je trebalo da se raspravlja o inicijativi građana da se iz Prostornog plana tog grada izuzme Prostorni plan posebne namene rudnika Jadarita.

„Protest se ne otkazuje, ide po planu! Ako sednicu naprasno otkažu, mi ćemo biti tu, ispred zgrade opštine, svaki dan dok se tražena sednica ne održi“, poručili su iz udruženja „Ne damo Jadar“.