NaslovnaVestiPolitikaPolitičari oteli posao profesorima i lepo zarađuju

Političari oteli posao profesorima i lepo zarađuju

Poslanik SNS-a Darko Laketić, koji je nezakonito bio angažovan u Visokoj medicinskoj školi u Ćurpiji, zaposlio se kao apsolvent na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Profesorski anažman pronašlo je još nekoliko funkcionera naprednjaka, ali i poslanik SPS-a Žarko Obradović, koji predaje na Fakultetu bezbednosti u Beogradu.
Poslanici i državni funkcioneri iz redova vladajućih partija već nekoliko godina angažovani su po fakultetima i visokim školama u Srbiji

Tako su naprednjaci Vladimir Orlić, Aleksandar Martinović, Ivan Bošnjak i Darko Laketić gotovo u isto vreme dodatni posao pronašli u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji, dok je u tom periodu, kako su mediji objavili, bez posla ostalo osam profesorki.
Nakon bure u javnosti, Inspekcija Ministarstva prosvete proveravala je da li su funkcioneri SNS angažovani u skladu sa zakonom, a utvrđeno je da to nije bio slučaj sa Darkom Laketićem. Iako je, prema pisanju BIRN-a, Inspekcija još u oktobru 2018. dala nalog da se ugovor sa njima raskine, to se u slučaju Laketića nije dogodilo sve do kraja septembra sledeće godine.

Međutim, Laketić, koji je inače urolog, pronašao je novi angažman samo dva meseca kasnije, pa se zaposlio kao apsolvent na Medicinskom fakultetu u Beogradu, gde prima platu 72.000 dinara.
Sudeći prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, za razliku od Laketića, pojedini državni funkcioneri i dalje predaju u Visokoj strukovnoj školi u Ćupriji, koja je u međuvremenu transformisana u Akademiju vaspitačko-medicinskih strukovnih studija.

Tu je i dalje Aleksandar Martinović, koji u Ćupriji zarađuje 60.000 dinara mesečno, a po osnovu nastavne i istraživačke delatnosti na Pravnom fakultetu u Novom Sadu prima nadoknadu od ukupno 149.000 dinara.

Takođe, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji je i dalje angažovan Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, i tu mesečno zarađuje oko 67.000 dinara.

Njegov radni angažman u toj školi prekinut je u septembru 2018, da bi u januaru sledeće godine Agenciji ponovo prijavio prihod iz škole u Ćurpiji.

Osim u toj ustanovi, Bošnjak predaje i na Visokoj poljoprivrednoj školi strukovnih studija (16.500 dinara).
Iako je nedavnoizjavio da u Ćupriji više ne predaje i da nema ugovor, TV N1 je nedavno objavila da se ime poslanika Vladimira Orlića ipak našlo na rasporedu ispita za januarsko-februarski rok.

U njegovoj imovinskoj karti, objavljenoj na sajtu Agencije, ovaj angažman se ne navodi.

Među političarima koji su dodatni posao našli na visokoškolskim ustanovama je i Žarko Obradović, poslanik SPS-a. U njegovoj imovinskoj karti navodi se da je Obradović zaposlen kao profesor na Fakultetu bezbednosti u Beogradu. Njegova plata u toj ustanovi iznosi 181.316 dinara.

Izvor: Nova S

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
52PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site