NaslovnaVestiPoslanici razmatraju izveštaje, Palma kritikuje ombudsmana i poverenicu

Poslanici razmatraju izveštaje, Palma kritikuje ombudsmana i poverenicu

Skupština Srbije raspravlja o izveštajima nezavisnih institucija. Na dnevnom redu su izveštaji Zaštitnika građana za 2019.godinu, izveštaj Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, izveštaj Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i izveštaj o radu Državne revizorske institucije za prethodnu godinu.

U Skupštini će se razmatrati i Predlog zaključka povodom predstavljanja izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2020.godinu.

Na početku rasprave o izveštaju za 2019. godinu, predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizor Duško Pejović kazao je da za godnu dana napisano, skupštini dostavljeno i na sajtu DRI objavljeno 505 izveštaja, od kojih 241 redovan i 264 poslerevizioni izveštaj.

„Obuhvaćen je 251 subjekat revizije, dato 140 revizorskih ocena, medju kojima četiri negativne. Za 10 subjekata su utvrdjena kršenja obaveza dobrog poslovanja a kod jednog subjekta teži oblik kršenja te obaveze“, kazao je Pejović.

Ocenio je da je u javnom sektoru glavni problem nedovoljno efikasan interni sistem revizije.

Dodao je da je revizijom u oblasti javnih nabavki utvrdjeno da od 29,2 milijarde dinara, svaki deseti dinar ili oko 2,82 milijarde dinara „ima neki od propusta“.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocenio je da je važno da DRI kontroliše javne nabavke, navodeći da je to oblast u kojoj postoji „najveća rupa u zakonu“.

„Očekujem i da predložite izmene i dopune zakona koje će omogućiti lokalnim samoupravama da rade pravilno u situacijama kada imamo višu silu, poput poplava ili epidemije korona virusa, kako bi mogle same da pomognu gradjanima jer dok sprovedete tender, to traje pa se postavlja pitanje da li će pomoć stići na vreme onima kojima je potrebna“, kazao je Marković.

Naveo je kao primer da je DRI podneo prijavu protiv lokalne samouprave u Jagodini jer nije navela vrstu glodara kada je posle poplava angažovala izvodjača za posao dezinfekcije.

Marković je pitao zaštitnika građana Zorana Pašalića da li se ta institucija bavi samo zaštitom nekih ljudi ili zaštitom više od sedam miliona stanovnika Srbiji.

„Da li vidite šta radi opozicija, kako preti ljudima iz vlasti, šta sve govore o deci predsednika i šta su govorili o deci Ivice Dačića, koji je jedno vreme ćutao“, pitao je Marković tokom skupštinske rasprave o izveštajima Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Državne revizorske institucije za 2019. godinu.

On je rekao i da nije čuo da je zaštitnik građana dao saopštenje povodom onoga što se u poslednje vreme priča o deci predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da je rekao da „to nema smisla“.

Marković je istakao da ima zamerke i na rad Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
46PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести