NaslovnaVestiPostipak protiv Trivan: Sakrila direktorsku funkciju

Postipak protiv Trivan: Sakrila direktorsku funkciju

Direktorka „Službenog glasnika“ Jelena Trivan, uprkos zakonskoj obavezi, nije prijavila dodatne prihode koje ostvaruje kao direktorka kompanije „M:tel“ iz BiH , čiji je većinski vlasnik „Telekom Srbija“. Kako piše Nova, Agencija za sprečavanje korupcije će pokrenuti postupak protiv Jelene Trivan.

Bivša udarna pesnica Demokratske stranke, u kojoj je bila portparol i poslanica, danas je, imajući u vidu pozicije i funkcije koje zauzima, u veoma dobrim odnosima sa predstavnicima vlasti iz Srpske napredne stranke.

U centar pažnje je dospela nedavno zbog odluke Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, čija je ona predsednica, da obori odluku komisije da se finansijski pomogne filmovima eminentnih reditelja Srđana Dragojevića, Gorana Markovića i Želimira Žilnika. Tako je još jednom poslata poruka kako prolaze kritičari vlasti.

Jelena Trivan FOTO: PrintscreenJelena Trivan FOTO: Printscreen

Tada se gotovo neopaženo provukla informacija da je Jelena Trivan u međuvremenu imenovana za generalnu direktorku kompanije „M:tel“ iz BiH, čiji je većinski vlasnik „Telekom Srbija“. Ona tu funkciju i prihode koje ostvaruje na osnovu nje nije prijavila Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je to bila njena zakonska obaveza.

U Agenciji za „Novu“ kažu da je Jelena Trivan dobila saglasnost da istovremeno obavlja javnu funkciju direktora JP „Službeni glasnik“ i predsednika Upravnog odbora Filmskog centra Srbije.

To joj je odobreno rešenjem direktora od 25. 6. 2018. godine. Za treću funkciju odobrenje nema.

– Što se tiče istovremenog obavljanja drugog posla – generalnog direktora „M:tel“ a. d. Banjaluka, imenovana nije obavestila Agenciju za sprečavanje korupcije niti zatražila saglasnost, tako da će Agencija pokrenuti postupak prethodne provere ispunjenosti uslova za utvrđivanje povrede Zakona o sprečavanju korupcije – navode u Agenciji.

Posledice – javna opomena ili preporuka za razrešenje

U Članu 68. Zakona o Agenciji za sprečavanje korupcije navodi se da je javni funkcioner dužan da u roku od 30 dana od dana izbora, postavljenja ili imenovanja podnese izveštaj tom telu. Jelena Trivan to nije uradila

Naime, nju je, kako to piše na zvaničnom sajtu „M:tel-a“, izabrao Upravni odbor te kompanije 15. septembra ove godine. To znači da je novu funkciju Jelena Trivan morala da prijavi najkasnije 15. oktobra ove godine.

Kako to nije učinila, Agencija je najavila pokretanje postupka provere. Nakon toga ovo antikorupcijsko telo može da izrekne dve mere – jedna je javno objavljivanje odluke o povredi zakona, a druga javna preporuka za razrešenje.

Ukoliko se sumnja da je počinjeno krivično delo, Agencija prijavu podnosi nadležnom sudu. Predviđena kazna za krivično delo prikrivanja imovine je od šest meseci do pet godina zatvora.

Želiš da pomogneš #Otvorenosr.rs? Doniraj

Pratite nas

0FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
1PratilacaZaprati
52PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se

Najčitanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Сличне вести

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site